Kuidas koerale ravimeid manustada?

, Chihuahua Sõprade Liit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Käisid koeraga loomaarstil ja talle on määratud ravi – tabletid, mida tuleb kodus manustama hakata. Sul on tuhat küsimust ja mitte ühtegi vastust, kuidas seda teha. Krista Laanet Eesti Chihuahua Sõprade Liidust jagab mõned lihtsad nõuanded, mida ta on enda koerte peal järele proovinud.

Püüa jääda rahulikuks, sest kui koer tunnetab su ärevust, muutub ka tema rahutuks ja kindlasti kahtlustavaks. Kõigepealt võid proovida tabletti peita toidu sisse, isuka koera puhul võib see õnnestuda. Kui kogu kauss on tühi ja selle põhjas lebab ikkagi tablett, tuleb kasutusele võtta petuskeem.

Suru tablett kahe lusika vahel pulbriks, võta maksapasteeti ja vooli sõrmedega sellest kausike, puista pulber sinna sisse ja vooli pasteet palliks. Tee võimalikult väike pallike. Väga kahtlustava koera puhul anna enne sõrmeotsast paar korda puhast pasteeti limpsida ja siis anna koerale tabletiga pallike. Pasteedi asemel võib olla ka pehmekiuline liha, banaan jne. Just see, mida sinu koer väga armastab.

Pasta kujul medikamenti saab ilma nõelata süstlaga suu paremalt küljelt, kihvade vahelt sisse suruda. Kindlasti tuleks koera koonu ülespoole suunata, sest ta võib rohu muidu lihtsalt suunurgast välja lükata. Kui selline viis ei õnnestu, koer rapsib peaga ega püsi paigal, võid pastat talle näpuga ninale tõmmata, ta lakub selle sealt kindlasti ära ja saad seda mitu korda järjest teha, kuniks vajalik kogus on manustatud.

Vedelal kujul medikamendi manustamine on kõige aeganõudvam. Kui ravim ei ole kibeda maitsega, lisa see väga väikeses koguses toidu sisse ja anna see koerale söögiajal, esimese näljaga võib see isegi õnnestuda. Kui ei, siis jääb järele vaid ilma nõelata süstlaga manustamine või sõrmega nina kastmine.

Kui esimesel korral ei aima koer veel sinu plaani, siis pikemaajalisel ravikuuril teab ta juba täpselt, mida sa teha kavatsed. Püüa tablette koera nähes mitte avada, purustada ega kokku segada. Pärast õnnestunud manustamist kiida kindlasti koera, mängi temaga, mine õue või anna talle maiust.

Mitte mingil juhul ei tohi koeraga riielda, veel vähem koera karistada, seda raskem on sul järgmisel korral talle ravimeid manustada. Kui sul seisab ees loomakliinikusse minek ja tead ette, et seal tuleb kohapeal tabletti anda, võta pasteet kaasa ja säästad koera asjatust hirmust, samuti säästad enda ja loomaarsti aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles