Miks ei tasuks kassi musitada?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caters News Agency

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskus (CDC) viis läbi suuremahulise uuringu, millest selgus, et kasse ei tasuks musitada, kuna sel moel võib inimesele edasi kanduda nakkus, mis võib inimese elu ohtu seada.

«Kriimustuse haiguse» nime all tuntud nakkuse sümptomiteks on kõrge palavik, mädavillid ja see võib lausa lõppeda surmaga. Kassilt kassile võib see nakkus edasi kanduda kirpudega, kassilt inimesele aga siis, kui inimene kassi musitab või teda ninaga hõõrub, samuti siis, kui kass inimest küünistab või hammustab, kirjutab Independent.

CDC poolt tehtud uuring näitas, et nakkuse peamised edasikandjad on tänavakassid ja kassipojad. Dr Christina Nelson, kes oli üks uuringu läbiviija, sõnas, et selle haiguse ulatus ja mõju on veidi suurem kui varem arvati. Uuringust selgus, et 100 000 inimese kohta diagnoositakse seda haigust aastas 4,5 patsiendil. Seda on rohkem, kui varem arvati, ent see haigus on siiski pigem haruldane. Vaid väga väike hulk inimesi on selle haiguse tõttu surnud ja surmaga lõpeb see reeglina siis, kui inimene keeldub arsti poole pöördumast. 

Dr Nelson kinnitas, et selle haiguse levikut on võimalik ennetada, ent selleks tuleb kindlaks teha riskirühmad ja haiguse mustrid. Arstid soovitavad kassiomanikel pärast kassi paitamist käsi pesta ja hoida kodukasse eemale tänavakassidest. Haigus ohustab rohkem neid, kes elavad soojemates piirkondades, kuna soojas kliimas paljunevad ja levivad kirbud kiiremini. Suvekuudel levivad ka kirbud rohkem kui muul ajal, ent ekspertide sõnul on ka sügis ohtlik aeg, sest kütteperioodi algus loob suikunud kirbumunadele ideaalse keskkonna koorumiseks. 

Ekspertide hinnangul ohustab see haigus kõige rohkem lapsi vanuses 5-9. Lapsevanematel soovitatakse oma lastele õpetada, et nad ei musitaks lemmikut ega laseks kassil end küünistada. Kassiomanik peaks hoolitsema ka selle eest, et kass ei saaks kirpe. Selleks on apteekides ja loomakliinikutes müügil mitmeid abivahendeid, mis peaksid kirpe kiisudest eemale hoidma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles