Miks lendavad linnud vastu akent ja kuidas seda ennetada?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ishara S.KODIKARA/AFP

Vahel võib juhtuda, et linnud lendavad vastu bussiootepaviljoni klaasseinu või isegi vastu eramaja aknaid. Miks nad seda teevad ja mida võiks teha, et linnud ei lendaks vastu akent?

Linnusõber Jana Oidermaa sõnul võivad linnud akendesse lennata sellepärast, et klaas paistab läbi ja lind ei taju klaasi olemasolu. «Mõned aknaklaasid on peegeldavad ja peegelpildis paistab aknaklaasil õue keskkond, mis tekitab linnule ettekujutuse, et klaasil olevale objektile saab maanduda,» selgitas Oidermaa ja lisas, et linnud ei lenda akendesse tavaliselt oma rumaluse tõttu.

Kusjuures vastu aknaklaasi ei pruugi lennata ainult need linnud, kes lendavad õues vabalt ringi – Oidermaal on kogemusi ka sellega, et papagoi lendab toas vastu akent. «Põhjuseks on see, et klaas paistab läbi ja lind arvab, et saab aknast õue lennata. Tavaliselt on seda juhtunud papagoidega, kes on arad ja vähe uues keskkonnas olnud,» rääkis ta. Kodustatud papagoid, kes on oma elukeskkonnaga rahul, tavaliselt vastu akent ei lenda. Seda võib Oidermaa sõnul juhtuda vaid siis, kui linnul on tekkinud suur ehmatus. «Paanikas lind ei hinda ohu olemasolu,» nentis ta.

Õnneks on mõned moodused, kuidas saaks ennetada seda, et linnud lendavad vastu aknaklaasi. Riho Kinks Eesti ornitoloogiaühingust selgitas, et üks võimalus on katta aken kardinaga, mis ei paista läbi, aga aknale võib ka sisse- või väljapoole riputada või kleepida asju või väljalõigatud kujundeid. Ent kleebiste omavaheline kaugus peaks olema üsna väike, umbes 20-30 cm.

«Üksikuid aknasse lendamisi on raske vältida, seda ikka juhtub,» ütles Kinks. «Kui probleem on aga sage, siis võiks midagi ette võtta. Sageli võib tegemist olla ka n-ö ühe imeliku linnuga, kes pidevalt akent rammib. Võiks vaadata, et kahe akna vahel või mujal poleks putukaid, keda linnud võivad üritada püüda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles