Juhend kassiomanikele: kuidas mõista kassi kehakeelt? (1)

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannia loomade käitumise eksperdid koostasid väikese juhendi, et kassiomanikel oleks lihtsam oma lemmiku käitumist mõista.

Eksperdid toovad välja mõned levinud kasside käitumisviisid ja selgituse, mida see võib tähendada. Lisaks sellele on pakutud ka võimalusi, kuidas kassiomanik võiks oma lemmikule vastata. Kassidega tegelev Nicky Trevorrow sõnas, et kassid on oma käitumise poolest palju keerukamad ja delikaatsemad kui koerad. «Kass võib suhelda vaevumärgataval moel, seega peab omanik hoolikalt jälgima kassi kehakeelt, sest kass ei väljenda end näoilmete abil nagu koerad või inimesed,» sõnas Trevorrow Telegraphile antud intervjuus. 

Kasside käitumisviisid ja nende tähendused

Tervitus: kui kass kõnnib omaniku suunas ja tema saba on sirgelt üleval, siis see tähendab, et kass tervitab omanikku. Trevorrowi sõnul võiks omanik kassi tervitusele vastata nii, et teeb kassile õrnalt pai.

AFP
AFP Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Usalduse märk: kui kass on selili maas ja keerab oma kõhu omaniku poole, siis see tähendab, et ta usaldab omanikku (pane tähele: see ei pruugi tähendada, et kass sooviks, et tema kõhtu silitatakse).

 «Kui kass keerab end selili ja näitab oma kõhtu, siis tavaliselt arvatakse, et kassi kõhtu võib paitada, kuid kass võib hoopis inimese käest küüntega kinni haarata ja teda hammustada,» rääkis Trevorrow. «Kui kass keerab end selili, siis see on tema jaoks tervitav žest, mis näitab usaldust. Ta ei taha, et tema kõhtu silitatakse. Pigem võiks omanik silitada õrnalt kassi pead.»

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Hõõrumine: kui kass hõõrub oma pead ja keha vastu omaniku jalgu või mööblit, siis see tähendab, et ta tahab oma lõhna maha jätta. Seda võib täheldada näiteks siis, kui omanik on väljas käinud ja naaseb koju. Kassi jaoks on omanikul siis võõras lõhn küljes ja ta tahab omanikule tuttavat lõhna külge hõõruda.

Foto: Sue Morrow/AP

Lidus kõrvad: kassi kõrvad võivad lidus olla siis, kui ta kardab ja vajab peidukohta. Võimalda tal peitu pugeda ja kui vähegi võimalik, lase kassil ronida kuskile kõrgemale.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Suu limpsamine: pärast söömist tähendab see seda, et kass puhastab oma suud; muul ajal võib suu limpsamine tähendada seda, et kassil on stress või iiveldus. «Kui kassil on stress, siis on väga oluline pakkuda kassile peidupaika, kus ta saaks end taas hästi tunda,» ütles Trevorrow.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Aeglaselt silmade pilgutamine: kui kass pilgutab aeglaselt oma silmi ja keerab pea küljele, siis see tähendab, et ta tunneb end lõõgastunult ja hästi. Trevorrow ütles, et omanik võiks kassi vaadates ka aeglaselt silmi pilgutada ja pea kõrvale pöörata. See annab kassile märku, et omanik tunneb end tema seltskonnas hästi ega ohusta kassi mingil moel. Kui sul veab, siis vastab kass sinu aeglasele pilgutusele samaga. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Nurrumine: kui kass nurrub, siis see võib tähendada, et ta tunneb end hästi ja rahulolevalt, samas võib see viidata ka tähelepanuvajadusele või äärmisel juhul sellele, et kassil on mingil põhjusel valus. 

Idee taolise juhendi koostamiseks tuli ühest uuringust, milles osales 1100 inimest ja mille raames uuriti, kas inimesed teavad, kuidas kassid nendega suhtlevad. Selgus, et kolmandik osalenutest ei teadnud, et kassi sirge saba tähendab seda, et kassil oli hea meel omanikku näha. Sama suur hulk inimesi oli veendunud ka selles, et kass näitab oma kõhtu juhul, kui ta tahab, et kõhtu silitatakse. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles