Kümme väga head põhjust, miks võiks kassi võtta

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Picasa/Caters News Agency

Kassidel on inimeste jaoks olnud väga eriline tähendus juba üsna pikka aega. Ammustel aegadel kiputi kasse lausa jumaldama ja isegi nüüdisajal kohtlevad paljud kassiomanikud oma lemmikuid kui jumalaid. 

Oled kaalunud lemmiklooma võtmist, aga ei suuda otsustada, millist looma valida? Toome välisportaalide abiga sinuni kümme väga head põhjust, miks tasuks võtta kass.

10. Seltskond. Sa ei tunne end enam nii üksikuna, sest lisaks sinule on kodus ka su armas kiisu. Kassid on väga toredad tegelased ja nendega suhtlemine on inimestele igati kasulik. Kass on eriti hea kaaslane näiteks eakale inimesele, kes tunneb end üksikuna. 

9. Autism. Teadlased on kindlaks teinud, et kassi paitamine mõjub autismi spektriga lastele rahustavalt. Laps näeb loomas uut sõpra ja looma seltskond mõjub lapsele teraapiliselt. Uuringud on tõestanud, et loomadega tegeledes vähenevad autismi spektriga laste haigusnähud. 

8. Nurrumine. Kassi nurrumine aitab närve rahustada ja mõjub ka tervendavalt. Nurrumine võib leevendada valu, turseid ja on kasulik liigestele. 

7. Immuunsüsteem. Uuringud on näidanud, et neil lastel, kes on loomadega koos üles kasvanud, on tugevam immuunsüsteem. Kassiga üles kasvanud laps nakatub vähem nakkushaigustesse ja tal esineb vähem allergiaid ning hingamisteedehaigusi. 

6. Meeleolu. Kassiga tegelemine aitab inimese meeleolu parandada. Kui sul on paha tuju, siis mängi kassiga või tee talle lihtsalt pai ning paha tuju on peagi kadunud. 

5. Stress. Stress on teatavasti tervisele kahjulik, sest see soodustab mitmete haiguste teket (nt südamehaigused, peavalud, depressioon jne). Kass aitab stressihormooni kortisooli taset aga normis hoida, mistõttu on kassiomanikud stressi eest rohkem kaitstud.

4. Teraapia. Teadlased on leidnud, et kassiomanike keha toodab rohkem oksütotsiini. Oksütotsiin on hormoon, mis suurendab armastuse ja usalduse tunnet. Kui sul on paha tuju ja tundub, et elu veereb allamäge, pöördu oma kassi poole.

3. Kolesterool. On teada, et kõrge kolesteroolitase võib põhjustada mitmeid terviseprobleeme, muuhulgas südamehaigusi ja insulti. Regulaarne suhtlus kassiga aitab aga seda riski vähendada, sest huvitaval kombel mõjub kass inimese närvisüsteemile ja kolesteroolile positiivselt.

2. Vererõhk. Uuringutega on kindlaks tehtud, et kassiomanike vererõhk on ka stressirohkes olukorras üsna normi piires, erinevalt neist, kel pole kassi. Teadlased on arvamusel, et inimesed, kes on pikka aega kassiga koos elanud, suudavad paremini oma vererõhku kontrolli all hoida. 

1. Süda. Kassiomanikel esineb 30 protsenti madalama tõenäosusega insulti ja südamerabandust. Kass aitab stressi vähendada ja tänu sellele rahuneb ka närvisüsteem maha. Kuna südamehaiguseid esineb maailmas teistest haigustest palju laialdasemalt, siis tundub kassi võtmine ju üsna hea ideena, kas pole?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles