EMÜ toetab väikeluikede kaitsele pühendatud ekspeditsiooni (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikeluik
Väikeluik Foto: Wikipedia.org

Eesti Maaülikool (EMÜ) koostöös Eesti Ornitoloogiaühingu, keskkonnaameti, Eesti Tiibvarjuspordi Liidu ja Tartu loodusmajaga kuulub sadade toetajate hulka, kes aitavad kaasa ekspeditsioonile, mille eesmärgiks on tõmmata tähelepanu väikeluiki ohustavatele teguritele ja liigikaitsele.

Luikede lend on esimene katse järgneda väikeluigele õhust: inglanna Sacha Dench lendab tiibvarjuga väikeluige pesitsusaladelt Venemaa tundrast läbi 11 riigi, sealhulgas Eesti, 7500 kilomeetrit, et jõuda Inglismaale, kus paljud väikeluiged ka talvituvad, teatas EMÜ BNS-ile.

Tiibvarju näol on tegemist aerodünaamilise pingutatud kangast tiivaga, mis on varustatud mootori ja propelleriga. Lennukõrgus ja -kiirus on sealjuures samad, mis luikedel - saamaks kogeda kõike, mida luigedki, sealhulgas tormid, mere ületamine ja äärmuslik külm. Vaadet on võimalik reaalajas jälgida ekspeditsiooni kodulehelt. Ülekandeks kasutatakse uusimat tehnoloogiat ja satelliitühendust.

Teekonna vältel kohtuvad Dench ja tema tugimeeskond luikede rändeteel asuvate kohalike kogukondadega ning uurivad, miks on väikeluige arvukus viimase kahekümne aastaga ligi poole võrra vähenenud. Hetkel on Eestist läbirändava väikeluige alamliigi (Cygnus columbianus bewickii) arvukuseks umbes 18 000 isendit.   

Eestisse peaks inglanna ja tema meeskond jõudma oktoobri esimeses pooles. Planeeritud peatused tehakse Tartus, Matsalus ja Luitemaal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles