Teadlased püüavad koerte eluiga pikendada

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer. Pilt on illustratiivne.
Koer. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Katsed koera eluea pikendamiseks kannavad vilja, sest väidetavalt loomade südame tervis on jõudsalt paranenud.

Washingtoni ülikooli geneetikud on teinud esimesi katseid, et teada saada, kas rapamütsiin võiks lemmiku eluiga pikendada, kirjutab The Telegraph.

Rapamütsiini mõju on hiirte peal katsetatud ravim tõstis pisiloomade eluiga veerandi võrra. Sarnast omadust nähti ka koerte peal ja arvatakse, et see võib lisada armastatud perelemmiku elueale neli aastat.

Esimesi katsetusi on tehtud 24 koera peal, kelleks kasutati kuldseid retriivereid, saksa lambakoeri kui ka labradore, kelle verre süstiti rapamütsiini, et uurida, kas see võiks nende eluiga pikendada. Katsete algusfaasis tehti kindlaks, millised on ravimi kõrvaltoimed, kuid teadlaste kinnitusel on leitud, et see parandab loomade südame tervist ja kõrvaltoimeid pole esinenud. «Peab meeles pidama, et tegemist on väikse katsega, mida peab korduvalt tegema, enne kui saame tulemustes täiesti kindlad olla,» selgitas Washingtoni ülikooli teadlane Matt Kaeberlein, kes lisas, et rapamütsiini pikaajaline toime ei pruugi olla südame tervise paranemine või eluea pikenemine ja ka seda peab pikemalt uurima.

«Töötleme praegu esimeses katses saadud tulemusi ja loodame need järgmiste kuude jooksul avaldada,» selgitas Kaeberlein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles