Kasside ja koerte asemel sobivad lemmikloomaks ka laamad

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laama.
Laama. Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Olgugi et internet on täis fotosid ja videoid eriskummalistest lemmikloomadest, ei sobi kõik kodusesse majapidamisse.

Siiski kasvab järjest enam eksootiliste loomade pidamine ja Hollandi teadlased on välja töötanud meetodi, mille järgi saab hinnata, kas looma sobib kodus pidada või mitte, vahendab Daily Mail.

Uuritud on siiani sadat liiki, kellest esimesed sobilikud koduloomad on avaldatud. Nendeks on nii laamad kui ka vallabid ehk bennetti kängurud.

Wageningeni ülikooli teadlased leidsid, et koduloomaks sobivad muuhulgas ka tähnikhirved ja aasia kärpkaslane. Tulemusteni jõudmiseks viidi läbi küsitlus, milles sooviti teada, keda peavad hollandlased kõige levinumaks lemmikloomaks. Seejärel valiti välja 90 enim esinenud liiki, kusjuures nimekirjast eemaldati pisinärilised, nagu küülikud, hamstrid ja merisead, väites, et neid loomi võib pidada igaüks.

Saadud andmetega kaardistati imetaja igapäevased vajadused, terviseprobleemid ja suhtumine inimestesse - selle järgi tehti kindlaks, kui hästi loom kodusesse majapidamisse sobida võiks.

Kogu uuringus osaleb ligi 270 liiki imetajaid. Tulevikus loodetakse selliseid uuringuid läbi viia ka lindude ja roomajatega.

Uuringut juhtinud Paul Koene sõnul ei tasu siiski arvata, et vallabid ja teised eksootilised loomad võiks kassid ja koerad troonilt tõugata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles