Kas kass on haige või lihtsalt vana – kuidas vahet teha?

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kasside puhul pole alati kerge kindlaks teha, millised muutused on iseloomulikud normaalsele vananemisprotsessile ja millised märgid viitavad millelegi tõsisemale. Kui kass on saanud 15-aastaseks, siis võib teda juba vanuriks pidada, ent paljud kassid võivad elada ka 20-aastaseks või vanemaks.

Selleks, et kassiomanikel oleks kergem mõista, millised muutused on normaalsed ja millised võivad viidata terviseprobleemidele, viisid teadlased läbi uurimuse, millest paljastub selgelt, kuidas näeb kasside vananemisprotsess välja, edastab Daily Mail.

Kasside eluaastad ja areng ei ole inimeste omaga võrreldavad, sest 15-aastane kass oleks inimeseaastates 76-aastane. Tänu sellele, et loomaarstide oskused ja võimalused muutuvad järjest paremaks, elavad kassid üha vanemaks. Umbes 20 protsenti USA kodudes elavatest kassidest on 11-aastased või vanemad. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Vanadusest tulenevalt võib muutuda kasside käitumine, söögiisu, unemuster ja kognitiivsed võimed. Vana, aga terve kass peaks olema endiselt suuteline hüppama ja mängima, kuigi tema hüpped ei pruugi enam kuigi kõrged olla. Kassi kehakaal peaks olema normis, vaid lihasmassis võib esineda väikeseid muutusi. 

Mida vanemaks kass saab, seda õhemaks võib muutuda tema karvkate ja tal võib isegi tekkida karvutuid laike üle keha. Vananedes võib kassi karv muutuda heledamaks, ent vurrud võivad muutuda sootuks mustaks. Vanemad kassid võivad end ka vähem pesta, mistõttu võib nende nahk hakata kestendama või karvkate võib muutuda rasuseks.

Eaka kassi küüned võivad muutuda hapramaks ja tema haistmis-, nägemis- ja kuulmismeel võivad hakata teda alt vedama. Need muudatused on loomaarstide hinnangul normaalsed, kuid ei vaja just igapäevast tähelepanu ega hakka kassi argielu häirima.

Teadlased tõid välja ka märgid, mis võivad viidata sellele, et kassi piinab mõni tervisemure. Järgnevad märgid võivad viidata sellele, et midagi põhjustab kassile valu:

  1. Lonkamine
  2. Hüppamisega esineb raskusi
  3. Ebatavaline kõnnak
  4. Kass keeldub liikumast
  5. Kass peidab end rohkem kui tavaliselt
  6. Kass ei pese ennast enam nii palju kui varem
  7. Vähenenud mänguhimu
  8. Vähenenud söögiisu
  9. Üldise aktiivsuse vähenemine
  10. Kass hõõrub end vähem inimeste vastu
  11. Meeleolu on muutunud
  12. Kass on tujukam kui varem
  13. Muutused kehahoiakus
  14. Kehakaalu kõikumine
  15. Kass limpsib teatud kehaosa rohkem kui enne
  16. Kass hoiab pead madalal
  17. Kass pilgutab silmi rohkem kui enne
  18. Kassi käitumine toitmise ajal on muutunud
  19. Kass väldib eredalt valgustatud kohti
  20. Kass uriseb
  21. Kass on hakanud ähkima
  22. Kassi silmad on rohkem kinni kui enne
  23. Esinevad raskused urineerimisel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles