Imearmsad loomad, kes on väljasuremise ohus

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pingviinid on ühed armastatumad loomad maailmas ja eriti nunnud on Adeelia pingviinid. Aga teadlased ennustavad, et nende pisikeste olevuste hulk võib maailmas peagi oluliselt väheneda.

Teadlased nimelt avastasid, et kliimamuutused võivad Adeelia pingiviinide Antarktika kodud hävitada. Teadlaste hinnangul võib 2060. aastaks väheneda nende pingviinide hulk 30 protsenti ja 2099. aastaks koguni 60 protsenti, kirjutab Business Insider.

Teadlaste ennustused tuginevad satelliidiga tehtud vaatlustele merepinna temperatuurist, merel olevast jääst ja tühjadest kivistest pinnastest, pingviinide praegusele arvule ja asjaolule, et õhutemperatuur muutub järjest soojemaks. Adeelia pingviinid paarituvad oktoobris ja nad ehitavad oma pesad väikestest kividest. Kevadel, kui jää hakkab liikuma, kõnnivad need pingviinid maha pikki vahemaid pesast mereni, et kalu püüda.

Teadlaste andmeil on kliimamuutused juba ammu neid pingviine mõjutanud, sest liustike sulamine ja liikumine mõjutavad seda, kuhu pingviinid oma pesad teha saavad. Mõnel korral on liustike sulamine ka hästi mõjunud, sest tänu sellele on pingviinid saanud asuda kivisematele pindadele, mis varem polnud ligipääsetavad. 

Kuigi oletatakse, et mõned pingviinid võivad ümber asuda, ei usu teadlased, et see võiks Adeelia pingviine päästa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles