Galerii: loomasõbrad kogunesid loomatsirkuse vastu meelt avaldama (2)

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kogunesid loomasõbrad ja loomade eest võitlevad organisatsioonid, et avaldada meelt loomatsirkuste vastu.

Soojal suveõhtupoolikul on loomasõpru Tondiraba jäähalli ette kogunenud palju. Kui meeleavaldus algas kell 17 ning pidi kestma umbes tunni, siis juba kell 19 pidi algama vendade Zapašnõide tsirkus, mis toob endaga kaasa üle 40 looma, muuhulgas 15 lõvi ja tiigrit.

Vendade tsirkust saadavad loomaõiguslaste vastumeel peaaegu kõikjal. Moskvast pärit tsirkusel on meeleavalduse korraldaja, organisatsiooni Loomade Nimel kuuluva Anita Jürsoni sõnul pikemat aega käinud heitlused kohaliku loomakaitseühendusega Vita. Organisatsioon on mitmeid kordi lekitanud salaja filmitud videoid ning tsirkus selle eest loomakaitsjaid kohtusse kaevanud.

Mõned päevad tagasi avaldasid Läti loomasõbrad Riias sama rändtsirkuse vastu meelt ning ka täna võtsid nad koha sisse, et toetada eestlastest loomasõpru.

Miks tsirkuse korraldajad aga loomi endiselt kasutavad? «Ma arvan, et traditsioonid ja harjumused. Põlvkondade viisi ollakse dresseerijad ja siis on loogiline, et uus põlvkond hakkab samuti loomi dresseerima,» selgitab Jürson.

Nõudlus loomatsirkuste vastu on endiselt olemas. Muidu poleks ju vajadust ka meeleavalduse järele. Jürson teab öelda, et väljamüüdud üritus pole, kuid päris tühi ka mitte.

Edasi Tallinnast võtab vendade tsirkus tee Soome, kuid kuna meie põhjanaaber on suurte kaslaste kasutamise tsirkuses keelustanud, saadetakse täna esinevad tiigrid ja lõvid treileritega Lätti tagasi.

Loomad eeestkosteorganisatsiooni Loomuse pressiesindaja Annika Lepp sõnab, et seistakse ka selle eest, et koduloomade kasutamine tsirkuses keelata. «Me ei seisa selle vastu, et inimesed treenivad oma loomi. See, vastupidi, on väga hea ja õige. Tsirkus aga on rändava loomuga ning loomad teevad trikke olenemata sellest, kas neil on paha olla, kas nad on haiged või kas nad viitsivad,» selgitab Lepp, lisades, et kui kodus teevad loomad trikke positiivse tunnustamise saatel, siis suurtes tsirkustes pole selleks aega, et hakata looma maiusega meelitama.

Kuhu edasi? «Me enne ei lõpeta, kui me eesmärk on saavutatud. Selle meeleavalduse eesmärk on nõuda tsirkuse keelustamist ja selle nimel jätkame tööd. Üritame mõjutada protsesse, et eelnõu jõuaks võimalikult kiiresti vastuvõtmiseni, et loomi kasutavad tsirkused ei tuleks enam Eestisse ja võtaks eeskuju väga paljudest teistest riikidest, kus juba on seda tehtud,» sõnab Jürson. 

Tegemist oli suurima meeleavaldusega loomatsirkuste vastu Eestis, sest kokku osales inimesi üle 200.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles