Teadlased tahavad kasside jahiinstinkti välja suretada (6)

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass ja hiir.
Kass ja hiir. Foto: Julian Stratenschulte/AP/Scanpix

Ekspertide sõnul hakatakse kaaluma jahiinstinktita kasside aretamist nii, et edaspidi kiskjad enam surnud hiiri ja linde peremehe jalge ette ei too.

Bristoli ülikooli veterinaarteadlane John Bradshaw sõnas, et valikuline aretamine on kodukasside puhul võimalik. Kuna kodus elavad miisud enam hiiri ja rotte ei püüa, sest peremehed annavad neile toidu ise kätte, vahendab Daily Mail.

Bradshaw sõnul on vaja lahendust sellele, et kassid lähevad loodusesse saaki püüdma, kui tegelikult selleks vajadust polegi: «Me peaksime sekkuma.»

«Arvan, et vaadates ülerahvastatuse probleemi süvenemist, ei ole see loom kohanev metsiku loodusega. Metsikut loodust on niigi vähe ning kass sellesse pikas perspektiivis ei sulanduks,» lisab Bradshaw.

Uuringust selgub, et Suurbritannias elavad 10 miljonit kassi püüavad aastas 275 miljonit saaki, millest 55 miljonit on linnud.

Selgitades, kuidas saaks kassist väiksema kiskja teha, sõnas mees, et jahiisu saab küll pärssida loomale rohkem süüa andes, kuid instinkti ei saa välja lülitada. «Inimesed, kellele kassid ei meeldi, süüdistavad niikuinii kasse. Me peame selleks midagi tegema, seega valime kassid, kes ei jahi,» sõnas Bradshaw, lisades, et jahipidamine on seotud nii geenide kui ka varasema kogemusega. Selleks, et kasse ümber aretada, soovib teadlane üles leida need geenid, mis seovad kodukassi oma eelkäijatega.

«Ma arvan, et tuleks innustada inimesi aretama kasse mitte jahti pidama. Ilmselt võtame sellega ära natuke kassilikkust, kuid seda ei saa vältida.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles