Põhjused, miks loomade koht ei ole tsirkuses

, MTÜ Loomus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moksva tsirkus.
Moksva tsirkus. Foto: Viktor Burkivski

Suvi on Eestis meelelahutuse, festivalide ja turneede tippaeg. 14. ja 15. juunil külastab Eestit Venemaa tsirkus, mis toob endaga kaasa üle 40 looma, muuhulgas 15 lõvi ja tiigrit.

Loomade eestkosteorganisatsioon Loomus pani kirja põhjused, miks ei sobi loomad tsirkusesse trikke tegema.

1. Tsirkus ei suuda tagada loomade heaolu. Loomadel pole tsirkuses piisavat liikumisruumi, neil puuduvad loomuomased tingimused ning nende elurütm on sageli häiritud müra, valguse ja vibratsiooni tõttu.

2. Tsirkuses sunnitakse loomi esitama loomuvastaseid trikke. Tsirkusetreeningutes kasutatakse metsloomade allutamiseks metallist konkse, piitsasid, keppe, elektrišokke ja muid sunnivahendeid.

3. Rändtsirkuse loomi transporditakse pikki vahemaid kitsastes ja halva ventilatsiooniga vagunites ja treilerites, kus nad veedavad suurema osa ajast ka esinemiskohta jõudes.

4. Tsirkuseloomad kannatavad stressi all, mis väljendub mh stereotüüpses käitumises: edasi-tagasi ringlemises või sama liigutuse pidevas kordamises.

5. Ruumikitsikusest tingitud hügieeniprobleemid suurendavad loomade haigestumisriski ning tsirkuste rändava iseloomu tõttu ei suudeta loomadele tagada adekvaatset veterinaarabi.

6. Tsirkuseloomad võivad olla illegaalselt vabast loodusest püütud, sest loomade päritolu on raske kindlaks teha. Kui tsirkuseolud põhjustavad kannatusi ka tehistingimustes sündinud loomadele, siis vabast loodusest püütud loomade jaoks on tsirkusesse sattumine psühholoogiliselt kirjeldamatult raske, mille tagajärjel võib loom isegi surra.

7. Tsirkus rikub laste väärtushinnangud. Lastepsühholoogid on leidnud, et tsirkuseloomade etteastete nägemine loob lastele loomadest vale kujutluspildi ning nad võivad selle tulemusena hakata pidama domineerimist ja loomade vägivaldset kohtlemist loomulikuks.

8. Loomade ekspluateerimine ehk nende sundimine ebaloomulikule tegevusele inimese meelelahutuse nimel on oma olemuselt ebaeetiline.

14. ja 15. juunil külastab Eestit Venemaa tsirkus, mis toob endaga kaasa üle 40 looma, mh 15 lõvi ja tiigrit. Tsirkuseetenduses on kiskjad sunnitud hüppama läbi põlevate rõngaste ja ratsutama hobuste seljas. Et sellise meelelahutuse tulekut Eestisse peatada, kutsuvad loomakaitseorganisatsioonid üles saatma kirju Maaeluministeeriumile, Veterinaar- ja Toiduametile ning osalema meeleavalduses. Oma palve takistada loomi kasutavate tsirkuste tulekut Eestisse ja kiirendada seaduseelnõu valmimist saab edastada leheküljelt www.loomadetatsirkus.ee

Meeleavaldus, milles on lubanud osaleda kõik Eesti suuremad loomakaitseorganisatsioonid toimub 14. juunil kell 17.00 Tallinnas, Tondiraba jäähalli ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles