Afganistani ainuke loomade varjupaik saadab lemmikloomi Ameerikasse ja Euroopasse

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerad Nowzadi loomade varjupaigas.
Koerad Nowzadi loomade varjupaigas. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS

Afganistani sõjast on väga palju kirjutatud, kuid selle sõjaga on seotud veel üks väga oluline teema, mis jääb tihtipeale tähelepanuta. Nimelt on sõjast räsitud riiki maha jäetud väga palju lemmikloomi.

Koer nimega Wonder on üks neist. Ta on pime, kuid sai kuidagi Kabuli tänavatel hakkama ja suutis isegi kutsikaid kasvatada. Wonder leiti kraavist, kus ta magas koos oma kutsikaga, kellele pandi nimeks Serac. Mõlemad koerad vajasid kiirelt arstiabi, kirjutab The Dodo.

Wonder ja Serac toimetati Nowzadi, mis on Afganistanis asuv loomakliinik ja -varjupaik. Nowzadi asutaja Pen Farthing sõnas, et kui nad koera leidsid, oli ta kae tõttu pimedaks jäänud. «Pidime talle operatsiooni tegema ja ta silmad eemaldama, et ta elu päästa,» selgitas Farthing.

Tänaseks on Wonder juba väga hea tervise juures ja tema poeg Serac läbib parajasti Kanadas treeningut, et saada traumajärgse stressihäirega inimeste abikoeraks. 

Koerad pole ainsad loomad, keda tuleb Afganistanist tihtipeale päästa. USA sõdur leidis kassipoja, kes sai nimeks Marble. Kass ja sõdur said niivõrd suurteks sõpradeks, et mehel pole südant looma niivõrd ohtlikku paika jätta. «Minu päeva tipphetkeks on see, kui saan kassiga aega veeta. Ma ei kujuta ettegi seda, et jätan ta siia, kui mul tuleb aeg koju minna,» rääkis anonüümseks jääda soovinud sõdur.

Riikides nagu Afganistan, kus ressursse on vähevõitu, ei seata loomade eest hoolitsemist just prioriteediks. Nowzadi looja Pen Farthing oli 2006. aastal Helmandi provintsis missioonil ja kohtus noore koeraga, keda kasutati koertevõitluste jaoks. «Ma ei mõelnud sel hetkel loomade üldise heaolu peale. Ma muretsesin ainult selle ühe koera pärast, seega ma võtsin ta endaga koju kaasa,» rääkis mees.

Ta pani oma uuele karvasele sõbrale nimeks Nowzad, sest ta oli leidnud koera Now Zadi linna lähistelt. Lisaks Nowzadile võttis ta koju kaasa veel teisegi koera. «Siis ma hakkasin mõtlema sellele, et Afganistanis on veel loomi, keda ma saaksin aidata,» sõnas ta. Nowzad elas Farthingu peres seitse õnnelikku aastat ja suri vanadusse.

Nowzadi kliinik ja varjupaik asutati 2008. aastal. Praegu on seal üle 120 koera, 40 kassi ja neli eeslit. «Kuna me oleme ainuke loomade varjupaik Afganistanis, siis on meil üsna kirju seltskond,» rääkis Farthingu abikaasa Hannah nende varjupaiga loomadest. Kliinikus töötab viis kogenud loomaarsti ja kuus loomade hooldajat. Kõik töötajad on afgaanid.

Kahjuks on enamik varjupaika jõudvatest loomadest kogenud vägivalda. Afganistanis peetakse näiteks koertevõitlusi ja paljud varjupaigas olevad koerad on pidanud teiste koertega võitlema. «Aga sageli pole koertele meelega viga tehtud, asi on lihtsalt selles, et kohalikud ei tea, kuidas loomade eest tuleks hoolitseda,» rääkis Hannah Farthing. Tema sõnul üritavad nad kohalike teadlikkust sel teemal tõsta. Lisaks sellele saavad Kabuli ülikoolis loomaarstiks õppivad tudengid käia praktikal Nowzadi kliinikus.

Kui inimesed oleksid sel teemal rohkem haritud, siis saaks ennetada näiteks seda, mis juhtus koer Sharifiga. Sharifi kaela ümber oli tugev köis, mis oli kasvanud koera naha sisse ja kaelal olevasse haava oli tekkinud põletik. Lisaks sellele oli koeral kärntõbi. Tema leidis üks kohalik, kes transportis koera Nowzadi kliinikusse, kus hakati kohe koera haavadega tegelema. 

«Me ei tea, kes oli tema kaela ümber selle köie sidunud, aga oli selge, et see inimene ei oska looma eest hoolitseda,» lausus Hannak Farthing. Ta ütles, et kohe, kui Sharif on terveks ravitud, hakkavad nad koerale armastavat kodu otsima. Kuigi koeral läheb juba paremini kui kliinikusse saabudes, on tal endiselt suured valud ja ta ei suuda oma pead tõsta. 

Nowzadi eesmärgiks on leida päästetud loomadele uued kodud USAs ja Euroopas. Kuigi enamik loomi leiavad kodud Afganistanist väljapool, on üha enam kohalikke hakanud huvi tundma lemmikloomade võtmise vastu. Afganistanis pole lemmikloomade pidamine kuigi levinud, kuid see on muutumas. 

Hannah Farthing rääkis, et nad on leidnud uued kodud enam kui 850 koerale ja kassile, ent see pole sugugi odav. Ühe koera transportimine Afganistanist USAsse või Euroopasse maksab umbes 4000 dollarit (umbes 3500 eurot), kasside transpordi eest tuleb tasuda 2500 dollarit (umbes 2200 eurot). Raha kogumise jaoks korraldab kliinik sageli kampaaniaid, et nad saaksid loomi uutesse kodudesse saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles