Suurbritannia kodudes elab tuhandeid ohtlikke lemmikloomi

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iain Newby ja tema lemmikloom serval Squeaks.
Iain Newby ja tema lemmikloom serval Squeaks. Foto: Yui Mok/PA Wire/Press Association Images

Suurbritannias viidi läbi uurimus, mis paljastas, et saareriigi kodudes elab tuhandeid ohtlikke loomi, keda peetakse lemmikloomadena. Nende hulka kuuluvad näiteks lõvid, hundid ja mürgised maod.

Uurimus näitas, et kaslastest peetakse lemmikloomadena tiigreid (13), lõvisid (2), leoparde (8),  gepardeid (7), puumasid (9). Väga palju on neid, kes armastavad lemmikloomadena just madusid. Madude hulka kuulub enam kui 300 kobrat, rästikut ja lõgismadu, kirjutab The Telegraph.

Roomajatest võib Suurbritannia kodudest leida alligaatoreid (10), krokodille (9) ja kaimaneid (17). Mõnes kodus on lausa mitu erinevat ja üsna ohtlikku looma.

Loomade heaolu eksperte teevad need näitajad üsna õnnetuks, sest nad kardavad, et loomadel pole elamiseks piisavalt head tingimused. Ohtlikke lemmikloomade pidamiseks tuleb Suurbritannias taotleda eriluba, mida väljastavad volikogud. Eriloa saamise eelduseks on see, et lemmikloom on kodustatud, inimene järgib tema pidamisel turvalisuse nõudeid ja loa eest tuleb välja käia ka väike tasu.

Iain Newby, kel on taoline eriluba olnud juba üle kahekümne aasta, hoiatas loomaomanikke, et nad viiksid end enne looma soetamist kurssi sellega, kuidas looma eest hoolitseda ja millised on tema vajadused.

Newby esimeseks eksootiliseks lemmikloomaks oli alligaator nimega Rolex. Praegusel ajal elab tema majas mitmeid erinevaid kaslasi. 49-aastane Newby on aidanud ka mitmeid loomi päästa.

Ekspertide hinnangul on erilubade väljastamisel suurim probleem see, et peetakse silmas küll inimeste heaolu, kuid ei mõelda loomade heaolule. «Meile valmistab suurt muret see, et nii paljusid eksootilisi loomi, kaasa arvatud ohtlikke loomi, on kodudes lemmikloomadena,» sõnas üks ekspert. «Inimesed ostavad need loomad ilma, et nad viiksid end täielikult kurssi sellega, kuidas looma eest hoolitseda ja tihtipeale hüljatakse loomad siis, kui nad ei tundu omanikule enam piisavalt põnevatena. Seetõttu julgustame me inimesi otsima võimalikult palju informatsiooni enne, kui minnakse eksootilisi lemmikuid ostma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles