Üleskutse: aita peatada Venemaalt Eestisse saabuvat loomatsirkust

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ronaldo Schemidt/AFP

14. ja 15. juunil külastab Eestit Venemaa tsirkus, mis toob endaga kaasa üle 40 looma, muuhulgas 15 lõvi ja tiigrit. Etendustes on kiskjad sunnitud hüppama läbi põlevate rõngaste ja ratsutama hobuste seljas. Sellise meelelahutuse tuleku peatamiseks kutsuvad loomakaitseorganisatsioonid üles saatma kirju Maaeluministeeriumile, Veterinaar- ja toiduametile ning osalema meeleavalduses. 

Oma palve takistada loomi kasutavate tsirkuste tulekut Eestisse ja kiirendada seaduseelnõu valmimist saab edastada leheküljelt http://loomus.ee/loomadetatsirkus/.

Meeleavaldus, milles on lubanud osaleda kõik Eesti suuremad loomakaitseorganisatsioonid toimub, 14. juunil kell 17.00 Tallinnas, Tondiraba jäähalli ees. 

Maaeluministeeriumis on parasjagu valmimas eelnõu väljatöötamiskavatsus, millega soovitakse keelustada teatud metsloomade (sh kiskjate) kasutamine tsirkuses. Loomakaitsjate eesmärgiks on toetada metsloomade tsirkuses kasutamise keeldu ja tuletada poliitikutele, ametnikele ja tarbijatele meelde, milliseid kannatusi peavad loomad tsirkuses taluma.

Tänaseks on 23 riiki maailmas vastu võtnud täieliku üleriigilise metsloomade tsirkustes kasutamise keelu. Euroopa Liidus on üheksa riiki keelanud kõikide loomade või metsloomade kasutamise tsirkustes, üheksa riiki on kehtestanud osalised keelud.

Euroopa Veterinaaride Föderatsioon soovitab kõikidel Euroopa riikidel keelustada metsloomade kasutamine rändtsirkustes. 38 riigist pärit 46 erineva veterinaarorganisatsiooni ühine avaldus väidab, et rändtsirkustes metsloomade kasutamise puhul ei ole mingilgi moel võimalik metsloomade füüsilisi, vaimseid ja sotsiaalseid vajadusi adekvaatselt rahuldada. Eelmisel aastal esitleti Euroopa Parlamendis ka 23 teadlase avaldust «Metsloomade etoloogilised vajadused ja heaolu tsirkuses», misjärel tehti europarlamendis ettepanek keelustada metsloomade kasutamine tsirkuses üle kogu Euroopa Liidu.

14. juuni meeleavaldusega liituvad MTÜ Loomus, Loomade Nimel, Eesti Loomakaitse Selts, Varjupaikade MTÜ, Nurru Ometi, Pesaleidja, Kassiabi, Kasside Turvakodu, Kelmiküla kassijaam ja Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles