Teadlased asuvad uurima, kas kasside näugumine sõltub keskkonnast (1)

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass.
Kass. Foto: Phasin Sudjai/Panthermedia/Scanpix

Lundi ülikooli teadlaste meeli erutab küsimus, kas kodukasside näugumine sõltub keelest, mida peremees loomaga rääkides kasutab.

Uurijad võtavad luubi alla selle, kas kasside näul on erinev intonatsioon ja meloodia. Tulevikus loodetakse luua lausa kasside sõnaraamat, vahendab Daily Mail. 

Lundi ülikooli foneetik ja uuringut juhtiv Susanne Schötz sõnas, et kassid kasutavad sõnumit edastades teadlikult erinevaid meloodiaid ja intonatsiooni, mis omakorda sõltub sellest, kui oluline on edastatav teade ja emotsioon. Teadlaste arvates sõltub kasside n-ö dialekt sellest, kus nad elavad ja mis keeles peremees nendega räägib.

Projektis kasutatakse foneetilist analüüsi ning katsealused tulevad kahest erinevast keelepiirkonnast: Rootsi keskosast ning riigi lõunaosast Lundist. Seejärel võrreldakse saadud salvestuste kõnemeloodiaid ning vaadatakse, kas kasside dialektid on erinevad. 

Uurimisrühm keskendub sellele, kuidas inimene oma kassiga räägib, milline on hääle tugevus ja intonatsioon. Uuringuks salvestatakse erinevaid olukordi, näiteks, kas kass suhtleb peremehega erinevalt, kui ta on näljane, rõõmus, vihane või rahulolev. 

Schötsi sõnul soovitakse teada saada, kas kassidele meeldib, kui neile lähenetakse nagu täiskasvanud inimesele või nagu lemmikloomale. Viimase puhul on inimese hääl kõrgem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles