TV3 video: Margikogumise ime: Aafrika maad annavad välja kelgukoerte võistlustega marke

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koertega margid.
Koertega margid. Foto: Kuvatõmmis TV3 videost

Tallinna filatelistid kogunevad regulaarselt Audentese kooli kahel korrusel.

Koeramarke koguv Sulev sõnas TV3 «Seitsmestele uudistele», et korjab kõiki neid marke, mis koerte liigi alla kuuluvad. Sulev oma kogu suureks ei hinda: hetkel on tal koeri kogutud kuue albumi jagu.

Tallinna Filatelistide Seltsi esimees Ants Allik sõnas, et koerad ilmusid markidele väga vara - esimesed koerad tulid margile aastal 1887. Omamoodi ime on Aafrika maade välja antud kelgukoerte võistlustega margid.

Filatelistid jagunevad üldjuhul kaheks: ühed koguvad marke kindla teema järgi, teised aga kronoloogiat. Alliku sõnul oli kronoloogia kogumine eriti populaarne siis, kui margid tulid - siis koguti kõike ja igast riigist. Tänapäeval ei ole selline kogumine Alliku sõnul kellelegi üle jõu käiv, erandiks peab ta Inglise kuningannat, kellel on maailma suurim kogu.

Filatelistid peavad kursis olema peaaegu iga eluvaldkonnaga. Alliku sõnul võiks teada ka seda, et hiljuti tähistas Inglise kuninganna 63ndat troonil oldud aastat ning selle puhul anti välja eraldi margid. Kuna kuningapalee on koerakasvataja, on kuninganna markidel koos koertega.

Üheks kõige hinnatumaks margiks võib arvata õlimaali, millel Kolumbus on laeval koos koeraga. See mark anti esimesena välja aastal 1893.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles