Jääkaru päev kolib üheks päevaks Jääaja Keskusesse

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliima soojenemine ohustab jääkarusid.
Kliima soojenemine ohustab jääkarusid. Foto: Maaja Kitsing

9. jaanuaril kolib Tallinna Loomaaias suurt populaarsust võitnud Jääkaru päev Tartumaale Jääaja Keskusesse.

Hetkel mõjutavad kliimamuutused enim jääkarusid, kes tegutsevad järjest enam sulavatel jääväljadel. 

Mida rohkem teavad inimesed meie minevikust, kliimamuutustest ja tuleviku prognoosidest, seda rohkem õpivad nad loodust ja loomi hindama. Jääaja Keskus on koht, kus Jääkaru päeva meelelahutuslik pool kohtub mineviku, oleviku ja tuleviku teadusliku poolega.

Jääkaru päeval on kõigil võimalus tulla kuulama Tallinna Loomaaia põnevamaid inimesi — Tallinna Loomaaia direktorit Mati Kaalu (kell 12) ja zooloog Aleksei Turovskit (kell 13.15 ja 15) Lisaks tutvustab «Jääkarule uus kodu» projekti selle eestvedaja Veronika Padar. Kell 16 räägib ning näitab pilte oma väga lähedastest kohtumistest jääkarudega nende elukeskkonnas meteoroloog, polaaruurija ja teadusfotograaf Timo Palo.

Kell 13.30 avatakse teisel korrusel skulptor Tauno Kangro töötuba, kus ta õpetab kõigile huvilistele oma stiilis meisterdamist.

Igal täistunnil näidatakse kinosaalis Matsalu Loodusfilmide Festivali 2015. aasta ühte võidufilmi – «Jääkaru suvi» (Polar Bear Summer), mis näitab jääkarude elu suveperioodil.

Kell 11.15 ja kell 14 tutvustavad Jääaja Keskuse giidid kõigile huvilistele Jääaja Keskuse ekspositsioone. Lisaks ootab kolmandal korrusel kõiki lapsi jääkaruteemaline meisterdusnurk.

Jääkaru päevalt ka üks Jääaja Keskuse tõmbenumbeid ehk Tallinna Loomaaia legendaarse isakaru Franzu täismahus autentne topis. Tallinna Loomaaia direktor Mati Kaal: «Jääkarud on arukad ja umbusklikud loomad, keda on raske üle kavaldada. Franz oli eriline isiksus, kellele tekkis isegi püsikülastajaist fänniklubi, keda ta tundis ja kellega suhtles.» Franzu ning ka praeguste Tallinna Loomaaia jääkarude elust ja olust, uue polaariumi ideest ning ehitusest lähemalt räägib Mati Kaal juba keskuses ise.

Igal Jääaja Keskuse külastajal on võimalus ka ise jääkarusid toetada, sest pool 9. jaanuari piletitulust annetab keskus jääkarudele uue kodu ehituseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles