Venemaa kavatseb rottidega terrori vastu võidelda

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rott.
Rott. Foto: Toomas Huik

Venemaa president Vladimir Putin on otsustanud terrori vastu võidelda küborg-rottidega.

Teadlased on otsustanud ühendada rotid ja nende suurepärase haistmismeele viimase tehnoloogiaga, mis võimaldab närilistel otsida lõhkeaineid ja narkootikume kohtadest, mis muidu oleks kättesaamatud, vahendab Daily Mail.

Juhul kui katsed osutuvad edukateks, suudavad rotid ka talitajaid ohtlike ja illegaalsete leidude eest hoiatada. Kogu protsessi varjutab vaid tõsiasi, et loomade väljaõpe kestab kolm kuud ning rottide elueaks ennustatakse aasta. «See tähendab, et teadlased peavad pidevalt välja õpetama väga suurt rühma närilisi, et pidevalt võidelda terrorismi vastu,» vahendab ajaleht Sputnik.

Rostov Donis töötavad uurijad loodavad rotte arendada nii, et nende haistmismeel teeks silmad ette ka pommikoertele. Teadlaste sõnul loodetakse kasutada sellises suuruses närilisi, et nad suudaksid edaspidi lausa katastroofipiirkonnast ellujääjaid leida. Rühma juhtiv dr. Dmitry Medvedev sõnas, et erinevalt koertest suudavad rotid läbi pugeda ka kõige väiksemast praost.

Loomadele pähe pandud mikrokiip peaks edaspidi tuvastama looma psühholoogilise reaktsiooni enne kui loom ise reageeridagi jõuab. Selleks töötavad matemaatikud välja vastavaid algoritme, et jõuda soovitud tulemusteni. Enne matemaatilisi algoritme on töö usaldatud psühholoogidele, kes õpetavad loomi tuvastama lõhkeaineid ja narkootikume. Töö muudab raskeks asjaolu, et õpe peab toimuma võimalikult lühikese aja jooksul. Medvedevi sõnul ei saa teadlased kasutada väga noori ega ka juba vanu loomi, sest nende lõhnataju on kehvem.

Närilisi on taoliseks tööks välja aretanud näiteks Kolumbia ning Iisraelis kasutatakse rotte lennujaama pagasikontrollis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles