Loomaarst soovitab: Kuidas koer aastavahetuseks ette valmistada

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aasta ilutulestik Londonis
2009. aasta ilutulestik Londonis Foto: AFP / Scanpix

Varsti saabuv aastavahetus tekitab nii mõneski peremehes hirmu, eriti kui kodus elav lemmik paugutamise peale paanikasse satub.

«Vahendeid on palju, mida kasutatakse, et koeral oleks konkreetne situatsoon üle elada,» selgitas ETV saates «Ringvaade» loomaarstina töötav Anu Poopuu. Päästekoer Perri ja tema perenaine Kadri Viljalo demonstreerisid kodukootud kampsunit, mis koerale selga pannes annab loomale turvatunde. Pehme kampsun mõjub koerale samamoodi nagu inimesele kallistamine.

Viljalo sõnas, et aastavahetusel juhib ta Perri tähelepanu paugutamisest eemale. «Kasutan mänguasju ja süüa, tähelepanu kõrvale juhtimine aitab hästi,» selgitas Viljalo. Poopuu sõnul töötavad vestid koerte puhul hästi, ent on olemas ka aineid ja ravimeid, mis lemmikut rahustavad. Loomaarst sõnab, et nii mõnigi koer võib sel ajal vajada urgu, kuhu peitu pugeda.

Suurim viga, mida inimesed aastavahetuse ajal koeraga teevad, on nendega kontakti minek, mis suurendab hoopis looma hirmu. Värisevat ja hirmust lõdisevat koera ei tohiks ülemäärase tähelepanu premeerida, vaid otsida tegevusi, mis seostuvad loomale positiivsete emotsioonidega. Juhul kui koer oskab mõnd trikki, tasub tema tähelepanu käpa andmise või mõne muu toreda tegevusega õues toimuvast eemale juhtida. Hästi sobivad ka mänguasjad ning lemmikmaiused.

Poopuu soovitab ka koerte kõrvad kinni katta, mõne koera puhul tuleb kinni katta ka silmad. Akendele tasub ette tõmmata kardinad ja panna mängima muusika, mis koera rahustab. Poopuu rõhutab, et kõrvade katmist ja kampsuni selga panemist tuleb harjutada juba varem, mitte vana-aastaõhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles