Miks kassid asju maha lükkavad?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kassi riiulil kõik asjad maha ajab, tuleb loomale tähelepanu pöörata.
Kui kassi riiulil kõik asjad maha ajab, tuleb loomale tähelepanu pöörata. Foto: Stefan Wermuth/Reuters/Scanpix

Paljudel kassidel on kombeks riiuli ja kapi pealt kõik käpaulatuses olev maha lükata, teadlased on nüüd kindlaks teinud, miks. 

Peamiseks põhjuseks on teadlaste arvates tähelepanuvajadus, vahendab Daily Mail. Uurijate sõnul erinevad kassid ja koerad selle poolest, et kui koerad on kodustatud ja vajavad inimest, siis kassid ellujäämiseks kahejalgseid ei vaja.

«Kassid kasutavad inimesi selleks, et saada, mida nad tahavad. Enamasti on selleks toit või abi,» selgitab veterinaar Eric Doughtery, lükates ümber levinud arvamuse, et kass peab seisvatele asjadele jahti. «Kassid jahivad enamasti väikeseid ja kiiresti liikuvaid asju,» selgitab Doughtery.

Teadlase sõnul armastavad kassid juba kindlaks kujunenud harjumusi ning iga muudatus elukeskkonnas ärritab neid.

Loomade käitumist uuriv Katherone Houpt sõnas, et kui asjade maha ajamine muutub juba probleemiks, võiks riiulid ja kapid, kus kass saab peal käia, katta kahepoolse teibiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles