Teadlased: rändlinnud vajavad rahvusvahelist kaitset

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookured läbilennul Iisrealis
Sookured läbilennul Iisrealis Foto: MENAHEM KAHANA/AFP

Ajakirjas Science avaldatud teadusuuringust ilmneb, et rändlinde on kõigil maailma peamistel rändeliinidel jäänud viimase 30 aasta jooksul märgatavalt vähemaks.

Teadlased tegid ettepaneku, et maailma riigid teeksid omavahel tõhusamat koostööd rändlindudele parema kaitse tagamiseks, vahendab ERR Uudised

Austraalia, Ameerika Ühendriikide ja Inglismaa teadlased analüüsisid enam kui 1400 linnuliigi rändeteid ohutuse seisukohast.

Nad leidsid, et 91 protsenti rändlinnuliikidest läbib vähemalt osa rännuteest mõnda niisugust paika, kus on ohus nende turvalisus. Enim ohustatud linnuliikide seas on see protsent veel kõrgem - koguni 97 protsenti.

Teadlased täheldasid ka, et 8200 rändlindudele olulisest paigast on lindudele tegelikult täielik kaitse tagatud ainult viiendikus. Teine viiendik kattub mõne kaitseala territooriumiga ainult osaliselt ja kõik ülejäänud on ametliku kaitseta.

18 linnuliigil ei ole mingit kaitset isegi pesitsuskohas ja kahel liigil ei ole üldse kaitset ei pesitsuskohas ega üheski rändetee lõigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles