Veterinaar: toortoitumine võib tekitada koertele terviseprobleeme

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ADRIEN MORLENT/AFP

Paljud loomaomanikud on hakanud oma kassi või koera söötma ainult toortoiduga, kuid Soome veterinaarmeditsiini doktor Leena Saijonmaa-Koulumies hoiatab, et see on loomade tervise seisukohast väga ohtlik tegevus.

1990ndatel töötas Austraalia veterinaararst Ian Billinghurst välja uue teooria koerte lihakontidega toitmisest ning kirjutas raamatu teemal «Andke oma koerale konti». Samas toortoitmise mõju kohta ei ole teaduslikke tõendeid, kirjutab loomakliiniku MEVET veterinaarmeditsiini doktor Leena Saijonmaa-Koulumies ajalehes Helsingin Sanomat.

«Toortoitu võib pakkuda ainult täiesti tervele koerale. Selle tohutu valgusisaldus on koormaks vana koera neerudele,» hoiatab Soome veterinaar.

Ta lisab, et ohuks on ka külmutatud toidus esinevad tundmatud koostisosad, mis võivad koera soolestikus põhjustada tõsiseid vigastusi.

«Tuleb meeles pidada, et koer ei ole hunt,» toonitab Saijonmaa-Koulumies, kes on ravinud sageli koeri, kelle omanikud on otsustanud muuta oma lemmiklooma toitumistavasid.

«Nad arvavad, et nn valmis toit on halb ja teised toidud on paremad. Kõrgekvaliteediliste valmistoitude sisu on teada. Paljud neist on välja töötatud spetsiaalselt näiteks allergilistele, suhkurtõve-, neeru- või maksaprobleemidega loomadele,» selgitab veterinaar.

«Koer on koer, mitte inimene. Teda ei saa toita näiteks šokolaadi, sibula ega ksülitooliga. Need on ohtlikud koera tervisele. Vastupidiselt sellele, mida paljud arvavad, ei vaja koer hõrgutisi, kuigi ta neid nurub,» selgitab Saijonmaa-Koulumies.

Loomaarst soovitab, et koer tunneb end kõige paremini, kui ta saab toitu parajas koguses ja palju õues liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles