Lemmikule ei tasu rahustavat geeli anda

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobuste lihaste ja liigeste ravimiseks mõeldud välispidine ravim. Pilt ei ole looga seotud.
Hobuste lihaste ja liigeste ravimiseks mõeldud välispidine ravim. Pilt ei ole looga seotud. Foto: Toomas Huik / Postimees

Turul on mitmeid geele, mis aitavad koeri või hobuseid transportides maha rahustada, kuid kas neid peaks lemmikule manustama?

Janne Orro lemmikloomakliiniku veterinaar Janne Orro sõnul tasub üks rahustavaid ravimeid - Sedalin geel - pigem puutumata jätta. «Geelid muudavad rahulikumaks, aga ei ole parim variant. See teeb küll looma uimaseks, aga kui on ärev olukord, siis ärevust see ei leevenda,» sõnab Orro, lisades, et aeg on ravimimaastikul edasi läinud, ning üsna varsti on oodata uusi rahustavaid ravimeid.

Orro sõnul on ravimite kasutamine transpordis nii ja naa ning siiani pole veterinaar soovitanud üldse midagi anda, isegi siis, kui lemmikuga võetakse ette laeva- või lennureis. «Ohutum on stress, kui pooluimas loom, kellest pagasiruumis keegi midagi ei tea, mis ta seal teeb,» selgitab Orro geeli ohtusid. Enamasti on lennuki pagasiruumis jahedam temperatuur, mistõttu võib looma kehatemperatuur järsult langeda. Ravimi kõrvaltoimeks on märgitud näiteks arteriaalse vererõhu langemine.

Sedalin geeli näol on tegemist retseptiravimiga, mille kirjutab lemmikule veterinaar, kui see on vajalik.

Geeli ei tohi manustada šokiseisundis loomadele ega neile, kellel esineb erutusseisund või kalduvus krampide tekkeks. Samuti ei või ravimit anda koerale, kelle kehamass jääb alla 17,5 kilogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles