Teadlased: Sinu lõhn on koera jaoks parim aroom

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhja heategevuslik match show.
Puhja heategevuslik match show. Foto: Kerttu-Kadi Vanamb

Teadlased on välja selgitanud, et koerte lemmiklõhna kannab nende endi peremees.

Koerad tunnevad peremehe lõhna ja nad jumaldavad seda. Neuroteadlane Gregory Berns ja tema meeskond kasutasid täpsemaid ajukuvamise meetodeid, et näidata, kuidas koerad tunnevad lõhnu siis, kui lõhna allikat pole näha, vahendab The Dodo. 

Bernsi meeskond uuris koeri mitu aastat. Teadlase soov oli kinnitada, et nii nagu inimestel meenuvad mõne lõhnaga kindlad inimesed või kohad, on selline oskus ka koertel. Berns sõnas portaalile Discovery News, et kuna koertel on parem haistmismeel kui inimestel, on tekkinud seosed kahejalgsete omast tugevamad.

Aju-uuringu ajal sai koer tunda viit sorti lõhna:

  • nende enda lõhn;
  • võõra koera lõhn;
  • koera lõhn, kellega ta koos elas;
  • võõra inimese lõhn;
  • peremehe lõhn;

Kuna uuringu ajal polnud lõhna allikat näha, testiti samaaegselt koerte sensoorset mälu. Uuringust selgus, et iga lõhn kutsus loomas esile positiivseid emotsioone. Tugevaim emotsioon tekkis tuttava inimese lõhnaga, millele järgnes tuttava koera lõhn.

Teaduslik uuring võib edasipidi aidata kaasa paremate teenistuskoerte õpetamisele. Berns usub, et aju-uuringud aitavad ükskord valida igale ametikohale just õige koera. «Kui saame aru, kuidas koera aju töötab, leiame parimad meetodid koerte treenimiseks,» selgitas teadlane.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles