Kuidas oma koera õnnelikuks teha?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetatud koer on rõõmus koer.
Õpetatud koer on rõõmus koer. Foto: Luca Bruno/AP/Scanpix

Hommikul lahkudes jäävad meist maha kurvad koerasilmad, kes terve päeva ootavad, mil oma inimene koju tagasi tuleb. Kuidagi tahaks lemmikut rõõmustada, aga kuidas?

On pisiasju, millega saab oma koera õnnelikumaks teha, see vajab lihtsalt päevaplaani võimalikku ümberkorraldamist ja tegevustesse ka perelemmiku kaasamist. Portaal Little Things pani kokku punktid, kuidas lemmiku elu rõõmsamaks muuta.

Jäta loomale võimalus end lõbustada

Selle asemel, et loomale suurtes kogustes toitu ette jätta, paku talle ajutööd, näiteks mänguasju, millega mängides toidupalakesed välja kukuvad. See hoiab looma kauem tegevuses ning on ühtlasi ka arendav. Looduses pole loomadel toit niisama ees, vaid selle nimel peab tööd tegema, seega las loom kasutab oma instinkte.

Loo lemmikule rutiin

Strukureeritud päevaplaan aitab kindlad tegevused paika panna ning sellest ei saa taganeda. Kui meie päevaplaan paigast nihkub, läheb ka tuju halvaks. Looma võiks kaasata hetkest, mil ise üles ärkad. Nii võib koeraga hommikujooksu teha, määrata aeg, millal õhtune jalutuskäik on ja millal aeg mängimiseks. Lemmikule võiks kindlatel kellaegadel toitu pakkuda nii ta teab, millal mida oodata.

Las ta nuusutab

Jalutuskäikudel ei tohiks kuhugi kiire olla - see aeg on ju ideaalne kahekesi olemiseks ja päevamõtetest vabanemiseks. Las koer nuusutab, uurib ja uudistab.

Õpeta trikke

Trikke õpivad ka vanad koerad. Positiivse suhtumisega trikkide õpetamine teeb õppimisest mängu. Piisab kas või kümnest minutist päevas, et oma koerale mõni tore asi õpetada ja üsna pea näed, et lemmik teeb trikke juba vaevata. Koer hakkab edaspidi õppimise aega ootama ning talle meeldib kui saab õpitut peremehele näidata.

Kohtu teiste inimeste ja loomadega

Koerad armastavad suhtlemist. Nii nagu lapsed, vajavad ka nemad aega, et sõpradega kohtuda ja mängida. Mängukohtingud ei pea olema väga pikad, aga kogu kokku parimad sõbrad ja nende lemmikud ning minge koos jalutama. Juhul kui koerale meeldivad rohkem inimesed kui teised loomad, külastage mõnd loomasõbralikku kohvikut, kus koos üks eine võtta.

Harja lemmikut

Esmalt tuleb koera harjamisega harjutada. Selleks läheb palju positiivset julgustamist ning koer peab ennekõike end rahulikult tundma. Harjutamine võib võtta omajagu aega, aga üsnapea õpib koer päevast kammimist nautima. Hoia oma koera kasukas korras ja puhas, nii on ka loom õnnelikum.

Võta koer kaasa

Matkale minnes või kellelegi külla minnes tasub koer kaasa võtta. Paljud lemmikud naudivad autosõitu ning ennekõike oma inimesega koos olemist.

Käi regulaarselt loomaarsti juures

Terve koer on õnnelik koer. Loomaarst võib märgata asju, mida peremees ei pruugi, seega tasub aeg-ajalt looma näidata. Kindlasti tuleb veterinaariga ühendust võtta kui loomaga tundub midagi lahti olevat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles