10 elutarkust, mida tasub koertelt õppida

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer Pepito spaas massaaži nautimas.
Koer Pepito spaas massaaži nautimas. Foto: Erik de Castro/Reuters/Scanpix

Koerainimesed teavad, et neljakäpalistelt sõprade tingimuseta armastus on parim, mida loom võib pakkuda, ent lemmikutelt on palju muudkui õppida.

Portaal Little Things pani kirja 10 punkti, mida tasub oma koertelt õppida. 

1. Ära unusta mänguaega

Üks tähtsamaid asju, mida neljakäpaline saab meelde tuletada, on see, et me hoolitseks oma sisemise lapse eest ja meenutaksime, kui hea on end vahel lõdvaks lasta ja tööasjadele mitte mõelda. Koerad mängivad alati ja heameelega ükskõik mida ning mängulised hetked muudavad nad rõõmsamaks. 

2. Aardejaht tasub alati ära

Inimesed annavad raskuste puhul tihti alla, aga siinkohal on kasulik neljakäpalistelt õppida tarkust, et tihti võib kõige parem aare olla väga sügaval. Tihti võib sügavuti minnes avastada uut nii sõprade kui ka tuttavate kohta ning probleemi juurte juurde jõudes võib jõuda täiesti enneolematute lahendusteni. 

3. Sõprussidemed on olulised

Olgugi et koerad ei saa alati liigikaaslastega läbi, mõistavad nad, kui oluline on teistega suhtlemine. Kiire eluviis paneb inimesed seda mõtet tihti unustama. Sõbrad aitavad meid nii heades kui ka halbades aegades ning neid ei tohi unustada.

4. Tervita neid, keda armastad

Pole midagi paremat kui õhtul koju tulles koer vastu jookseb. Miks mitte sarnaseid võtteid kasutada teiste pereliikmete peal? Inimestena võtame suhteid iseenesestmõistetavana, samas kui koerad tervitavad meid iga kord just kui näeksid meid üle pika aja esimest korda. 

5. Ela hetkes
Üks olulisemaid tarkusi, mida saame loomadelt üle võtta on oskus elada hetkes. Koertel pole seatud suuri eesmärke, nad naudivad aega, kus nad on - nüüd ja praegu. Nad on elurõõmsad igal hetkel. 

6. Ustavus on kõik
Koerad teeksid oma inimese jaoks kõike ja me teame seda. Sarnast mentaliteeti võiksime rakendada ka oma suhetes, ometigi teevad inimesed tihti üksteisele haiget. Keskendumine inimesele, keda armastad, muudab suhte ainult tugevamaks. 

7. Ära unusta kuulata
Koerainimesed teavad, et jalutamas käies kuulatab koer iga haugatust ja praksatust. Koerte kuulmisvõime on suurepärane ning nad kuulevad kõike, mis nende ümber toimub. Inimestena läheneme suhtlemisele tihti autopiloodil, kus me küll kuuleme, aga ei kuula. 

8. Ära karda segadust tekitada
Koerad ei karda oma karva mustaks teha, nad ei pelga mudalompe ega pori. Inimestele on omane tahe olla puhas ja hoolitsetud. Miks mitte kord veelompi hüppama minna? Kui see meid õnnelikuks teeb, miks mitte ühel hetkel teha seda, mida me tõsiselt tahame hoolimata teiste arvamusest?

9. Naudi vaikust
Nii väga kui loomadele ka ringi jooksmine ei meeldiks, oskavad nad aja maha võtta ja lihtsalt olla. Inimesed arvavad, et kui nad aja maha võtavad ja puhkavad, muudab see nad teiste silmis laisaks. Tegelikult teame kõik, et vaikus ja rahu on parim, mida stressis inimene võib endale pakkuda.

10. Ole aktiivne
Koerad armastavad füüsilist aktiivsust. Sama oluline kui on leida aeg puhkamiseks, on vajalik aeg treenimiseks. Hea lõõgastumisviis on koeraga jalutama minna, ta jooksuringile kaasa võtta või muud toredat koos teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles