Sisalik kasvatas rekordilise kuueharulise saba

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuue sabaga sisalik
Kuue sabaga sisalik Foto: Nicolás Pelegrin

Vigastatud argentiina sisalikuline püstitas regeneratsiooni rekordi, kasvatades endale trauma järgselt saba asemele kuueharulise saba.

Paljud, kuid sugugi mitte kõik sisalikud võivad kiskjate eest põgenedes saba kehast eraldada. 

Autotoomia esineb siis, kui sisaliku saba on katki, kuid mitte täielikult kehast eraldunud ning selle tulemusena kasvab sabalae kaks või kolm otsa. Teadlastel puudus siiani teave kuue uue saba kasvamise võimalikkusest, kirjutab New Scientist.

«Ei ole raske leida teaduslikke uurimusi kahe ja isegi kolme sabaga sisalikest, kuid sellise juhtumi kohta puudub teave,» märkis Argentina teadlane Nicolás Pelegrin.

Vigastatud noor argentiina mustavalgekirju sisalik (Salvator merianae) tõid herpetoloog Nicolás Pelegrini juurde keskkonnaametnikud, kuna leitud loomale oli tekitatud haav terava esemega.

Haav ei olnud nii sügav, et saba oleks täielikult eraldunud, kuid piisavalt sügav selleks, et stimuleerida regeneratsiooni tekkimist.

Uue saba asemele kasvamine aitas sisalikul küll pärast juhtumit ellu jääda, kuid tal ei ole sellest mingit kasu. Selline kuue otsaga saba ilmselt takistab sisaliku liikumist, sotsiaalsete märguannete edastamist ja paljunemist, selgitas Pelegrin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles