Angerjasaaki hinnatakse Saaremaal nüüd tükkides, mitte enam kilodega

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angerjas
Angerjas Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui varasematel aastatel on angerjasaaki arvestatud kilode või tonnidega, siis kalade järjest kahaneva arvukuse tõttu teatasid Saaremaa kalamehed tänavu mitu angerjat neil õnnestus lõppenud hooajal välja püüda.

«Meie pundi meestest üks kalur sai ühe mõrraga kaks angerjat ja teine kahe mõrraga samapalju ehk samuti kaks kala,“ rääkis Nasva kalur Ülo Tammeväli ajalehele Meie Maa.

Veidi paremini läks tänavune angerjapüügihooaeg vendadel Heinmaadel Sõrvest. «Meil oli viis mõrda neli kuud püügil ja saime kahepeale 20 kala ehk neli kala mõrra kohta,» teatas Arvi Heinmaa.

Kutseline kalur Toivo Pära on kolme mõrraga püüdnud täpselt samas kohas angerjaid 2004. aastast saati ja igal aastal on ta viiendiku võrra eelmisest aastast vähem saanud. «Olen samade püünistega igal aastal samal perioodil püüdnud ja sellised on minu tulemused, tänavu paarkümmend kala. Joonista või graafik! Ikka miinuse ehk nulli poole.»

Pära hinnangul on osa kalaliike taastunud, ahven on tagasi ja haugi näeb üsnagi palju juba. Võibolla taastub ükskord ka angerjavaru.

Kalurite sõnul on angerja hind neilt ostes küll 25 eurot kilo, aga kui pole kala, pole ka midagi müüa. See angerjas, mida pakutakse lehekuulutuste kaudu müüa, pärineb põhiliselt Viljandimaa kalakasvandusest või Võrtsjärvest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles