Lemmiku hambad vajavad igapäevast hoolt

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera hambad vajavad igapäevast hoolt.
Koera hambad vajavad igapäevast hoolt. Foto: Ray Stubblebine/Reuters/Scanpix

Hambapesu on küll inimeste igapäevahügieeni osa ja sageli ei tulda selle peale, et ka lemmiku hambad tuleb korras hoida.

Koera hambaid tuleb iga päev ja eriti hea oleks seda teha pärast iga söögikorda, kirjutab portaal Chihu. Ravimata ja hoolduseta hambad hakkavad loksuma ja lagunema, mis viib hamba eemaldamiseni. Säravad ja valged hambad on terve koera tunnus.

Kuidas koera hambapesuga harjutada?

Koera hammaste eest hoolitsemisega tuleks alustada juba kutsikaeast, nii harjub lemmik sellega ruttu. Alustuseks võib harjastele lihtsalt pasteeti panna, hiljem tükike liha. Mõne päeva pärast saab juba koerte hambapastat kasutada. Pärast pesu tasub koera kiita ja temaga mängida.

Pärast õhtust pesu võib lemmikuga jalutama minna, nii kinnistub loomal meeldiv osa ja ta hakkab hambapesu ootama. Juhul kui koera hambad on kollakas-hallid ning suu haiseb ning igemed näevad põletikulised välja, tuleb viivitamata pöörduda hambaarstile. Hambakivi tekib ruttu, lausa kuu jooksul. Koera hambapesu nõuab peremehelt kannatust ja aega.

Hammaste pesemiseks on mitmeid vahendeid, näiteks geelid, hambapastad ja isegi hambapuhastuspadjandid. Looduslikest puhastusainetest võiks kasutada söögisoodat, mida kaks korda päevas hammastele hõõruda. Sooda tuleb eemaldada märja lapi või vatipadjaga. Sooda tapab bakterid ja aitab lahustada ning eemaldada hambakivi.

Igemepõletiku korral saab ka igemeid õrnalt soodaga töödelda ning seejärel suu puhastada. Suviseks hambahoolduseks sobib aedmaasikas, mis ei saa jagu hambakivist, küll aga sobib igapäevaseks hoolduseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles