Nipid, kuidas koerale ravimeid manustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihtsaim viis koerale tabletti anda on see peita maiuse sisse
Lihtsaim viis koerale tabletti anda on see peita maiuse sisse Foto: Aili Ohlau

Mida teha siis, kui loomaarst on lemmikule määranud ravi, mis näeb ette loomale tablettide või teiste ravimite andmist, kuid loomale ei õnnestu seda manustada?

Esmalt võib proovida peita tabletti toidu sisse peita ja isuka koera puhul võib see meetod õnnestuda. Juhul kui puhtaks lakutud toidukaussi jääb alles vaid tablett, tuleb kasutusele võtta väikesed nipid.

Võib juhtuda, et kui koer on saanud suhu toidu sisse peidetud mõru tableti maitse, pigistab ta lõuad kokku ning keeldub suud lahti tegemast. Sellisel juhul ei tohi koeraga riielda, sest vastasel korral ta  rohtu kindlasti ei võta.

Nipid tablettide manustamisel

Vastavalt koera kasvule on ka mõned erisused, mida tuleks koertele tablettide manustamisel arvestada.

Suurte ja keskmisest kasvu koertega on mõnevõrra lihtsam, kuna tabletti on võimalik peita suurema maiusetüki sisse. Samas just nende suure kehakaalu tõttu tuleb neile anda ravimeid suuremas koguses kui väikestele ja seetõttu kipuvad nad juba kord hammaste vahele jäänud mõrusid tablette demonstratiivselt välja sülitama.

Kui koer keeldub haiguse tõttu üldse söömast, kuid peab võtma ravimist, siis ei ole muud võimalust, kui haarata koonust, hoida looma suu lahti ja poetada tablett suhu  nii sügavale kui võimalik. Sealjuures võiks proovida silitada kergelt üle kõri, et tugevdada neelamisliigutust.

Maiaste ja ablaste koerte puhul aitab imehästi tableti peitmine näiteks kanakotleti sisse. Umbusklikele koertele võiks esimese kotleti anda ilma tabletita. Teise kotleti neelavad paljud koerad juba tervena alla.

Ka Krista Laanet jagab portaalis Chihu oma kogemusi koertele tablettide ja rohtude manustamisel.

Laanet soovitab tablett kahe lusika vahel pulbriks suruda ning pulber näiteks maksapasteedist volditud kausikesse suruda, millest hiljem pallike voolida. Umbusklikule koerale võib petteks pakkuda alguses puhast pasteeti ning hiljem anda tabletiga pallike.

Pastad ja vedelad ravimid

Pasta kujul medikamenti soovitab Laanet süstlaga kihvade vahelt sisse manustada. Sellisel juhul tuleks koera koonu natuke ülespoole tõsta, sest muidu võib rohi teiselt poolt lihtsalt välja voolata. Juhul kui koer on närviline ja rabeleb, võib natuke pastat koera ninale panna, sest sealt lakub ta selle kindlasti ära. Sellist trikki võib korrata seni, kuni vajalik kogus on antud.

Vedel medikament on ilmselt kõige aeganõudvam. Kui ravim pole kibeda maitsega, võib seda väikeses koguses lisada toidu sisse ja suure näljaga võib see õnnestuda. Juhul kui suurt nälga pole, võiks kasutada süstalt või nina peale määrimist.

Lühiajaliselt võivad trikid-nipid küll töötada, aga pikema aja vältel mõistab koer peremehe trikke. Sellisel juhul võiks tablettide avamist, purustamist ja kokku segamist mitte koera silma all teha, kirjutab Laanet.

Pärast õnnestunud manustamist tuleb koera kiita ja tunnustada ning ka mõnd head maiust pakkuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles