Soome otsingukoer aitas Tansaanias tabada Elevandiluukuningannat

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Team Rokka/ Facebook

Soome otsingukoer Rokka aitas Tansaania politseil tabada pikka aega elevandivõhkade salakaubandust juhtinud hiinlannat hüüdnimega Elevandiluukuninganna.

Yang Fenglania vahistamist peetakse väga oluliseks saavutuseks elevandiluudega rahvusvahelise salakaubitsemise vastases võitluses. Tansaania eriüksus uuris Elevandiluukuninganna tegevust terve aasta, kirjutab Helsingin Sanomat.

Labrador Rokkat on mittetulundusühing Team Rokka õpetanud peidetud elevandiluid otsima lõhna järgi. Pilootprojekti raames abistab ühing Tansaania politseil leida elevandiluude salakaubitsejaid ning kohalike politseikoerte väljaõpetamisel. Tansaania politseil ei ole veel endal koeri, kes oleksid suutelised peidetud elevandiluid leidma.

«Me tegime koos Rokkaga selle hiina naise hoonetes läbiotsimisi,» kommenteeris Team Rokka esindaja Toni Lahtinen. Tema sõnul ei ole võimalik täpsemalt kommenteerida koos Tansaania raskete kuritegude üksusega läbiviidud operatsiooni.

Arvatakse, et hiinlanna Yang Fenglania on juhtinud Tansaanias suurt salakaubitsejate grupeeringut  juba kümmekond aastat. Esitatud süüdistuse kohaselt on ta koos abilistega salakaubana vedanud Tansaaniast Aasiasse 706 elevandivõhka, mille väärtus praegustes hindades on 2,5 miljoni euro ringis.

Elevantide salaküttimine on Aafrikas viimastel aastatel järjest hoogustunud. Hinnanguliselt tapetakse seal aastas 35 000 elevanti. Loomakaitsjad on seetõttu hoiatanud, et küttimise jätkumisel samas mahus võivad 10 kuni 15 aastaga elevandid Aafrika elusloodusest hävineda.

Vaata videot sellest, kuidas Rokka harjutab Tansaanias elevandiluu otsimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles