Mida peaks teadma haukumisvastasest kaelarihmast?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera kaelarihm.
Koera kaelarihm. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Uued uurimused on näidanud, et haukumisvastase kaelarihma kasutamine võib põhjustada koertele palju stressi.

Uurimus pärineb Lincolni ülikoolis läbiviidud tööst «Koera treenimine elektririhmaga võrreldes tasustatud treeninguga». Uuringus osales 63 koera, kes ei kuulanud sõna või kellel oli muid probleeme käitumisega, vahendab portaal positively.com.

Koerad jagati kolme rühma: üht rühma treeniti elektririhmaga, teine ja kolmas rühm olid kontrollgrupp, kelle puhul rihma ei kasutatud.

Elektririhmaga kasvatatud koerte puhul avastati, et nende käitumine muutus negatiivsemaks. Koerad olid pidevalt pinges ning nende puhul täheldati pidevat haigustamist, mis on märk stressist.

Rihma mõte seisneb selles, et iga kord kui koer haukuma hakkab, annab rihm talle negatiivse impulsi. Elektririhmas on väike patarei, mis annab koerale kerge elektriimpulsi. Haukumisvastast kaelarihma ei tohiks jätta koerale kaela rohkem kui paariks-kolmeks tunniks, sest see on ümber kaela ja võib takistada vere liikumist. Ennekõike peaks pingutama, et ühel päeval rihma enam vaja poleks. 

Uurimusega saab lähemalt tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles