Kohus keelustas Venemaalt valgevaalade importimise USAsse

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladivastoki lähistelt päästetud valgevaalad mängivad oma treeneriga
Vladivastoki lähistelt päästetud valgevaalad mängivad oma treeneriga Foto: Youri Smityuk/ Caters News Agency

Washingtoni Columbia ringkonna föderaalkohus lükkas tagasi Georgia Akvaariumi taotluse importida Venemaalt vabast loodusest püütud 18 valgevaala, lõpetades sellega kolme aasta pikkuse loomakaitsjate ja akvaariumi juhtkonna vahelise võitluse.

Georgia Akvaarium esitas juba 2012. aastal mereimetajate kaitse seadusele tuginedes taotluse importida Ohhoota merest 18 vaagevaala, põhjendades seda eesmärgiga uuendada USA mereparkides vangistuses vähenevat valgevaalade populatsiooni.

Toona lükati taotlus tagasi ning Georgia Akvaarium kaebas otsuse 2013. aastal ringkonnakohtusse.

Loomade Heaolu Instituut, Vaalade ja Delfiinide Loodushoid, Vaalaliste Rahvusvaheline Kogukond ja teised valitsusvälised organisatsioonid sekkusid protsessi, et kaitsta vähenevat valgevaalade Sahhalini-Amuuri populatsiooni.

Eelmisel nädalal langetatud kohtuotsus teeb metsloomade kaitsefondi Vabana Sündinud teatel nüüd võimalikuks hakata looduskaitseorganisatsioonidel tegelema Venemaal juba kinni püütud ning vangistuses elavate valgevaalade tulevikuga.

Valgevaalad, keda sooviti USAsse toimetada, püüti kinni Ohhoota merest juba aastatel 2006 ja 2010. Neid hoitakse praegu Musta mere äärses mereloomade uurimiskeskuses.

Föderaalkohtu otsus on oluline võit USA vaalaliste tööstuse tegevuse vastases võitluses, kuna antud juhtumile tuginedes ei ole enam võimalik riiki Venemaalt valgevaalasid importida.

Valgevaalad ehk beluugad on Arktika ja Lähis-Arktika meredes levinud mereimetajad, kelle pikkus on kuni 5 meetrit.

Käsmu meremuuseumi andmeil on valgevaala kohatud ka Läänemeres, näiteks 1986. aastal Käsmu poolsaare ligidal.

Vaata uudislõiku sellest, kuidas elavad valgevaalad Georgia Akvaariumis ning kuidas selle juht põhjendas vajadust uusi veeimetajaid soetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles