Muuseumid kutsuvad uue rakendusega salvestama rändele siirduvate sookurgede hääli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookured
Sookured Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja/Scanpix

Eesti Loodusmuuseum ja Tartu Ülikooli loodusmuuseum kutsuvad loodusesõpru uue mobiilirakendusega «Minu loodusheli» salvestama rändele siirduvate sookurgede hääli. 

Mobiilirakendus «Minu loodusheli» on esimene omataoline maailmas, mis võimaldab lindistada loodushääli ning siduda need professionaalse loodusvaatluste andmebaasiga. Äpiga saab jagada oma avastusi teistega, küsida nõu spetsialistidelt ning panustada Eesti elurikkuse kaardistamisse.

«Enamik meist on autoaknast näinud metsa- või põlluveeres rändele kogunevaid sookureparvi. Kaugele kuulduv kruugutustega kurekolmnurk taevas on üks tuntumaid ja iseloomulikumaid sügise sümboleid. Seepärast otsustasimegi inimesi kutsuda salvestama nende hääli ning seeläbi katsetama uut põnevat mobiilirakendust «Minu loodusheli»,» selgitas TÜ loodusmuuseumi bioloog Veljo Runnel.

Sookurgede helivaatluse tegemiseks tuleb esmalt Android või iPhone nutitelefoniga alla laadida rakendus «Minu loodusheli» ja registreerida end selle kasutajaks. Kohtudes lindudega, tuleb rakendusega teha helisalvestus ning seejärel saata sealses süsteemis helivaatlus kontrollimiseks ära.

Muuseumid ootavad sookurgede helivaatlusi kuni 31. oktoobrini. Kõikide sel perioodil helivaatluse teinute vahel loositakse välja auhinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles