Kas loomad vajavad riideid?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer, kelle karv ei ole nii paks, vajab külmade ilmade üleelamiseks jopet.
Koer, kelle karv ei ole nii paks, vajab külmade ilmade üleelamiseks jopet. Foto: Carlo Allergri/Reuters/Scanpix

Külmemaks muutuvate ilmadega tulevad tänavapilti ka koerad, seljas jakid ja joped – see tekitab inimestes küsimusi, kas jope on ikka koerale vajalik?

Inimestele, kellel pole kunagi koera olnud, tekitab mõte looma riietamisest vastumeelsust või lausa meenutab piinamist. Väiksemate koerade peremeestele on värisev loomake aga igapäevane nähtus, mida ei saa eirata.

Koertel on küll looduselt kaasa saadud karv ja nahk, ent nii mõnelgi ei ole karvakasukas eriti paks. On koeri, kes pole külma kliimaga kohastunud. Seega ei ole midagi imelikku kui külmade ilmade saabudes lemmikule jope või vest selga ajada. Portaal Petmd annab nõu, kuidas koerale riideid valida.

Kuidas aru saada, kas koer vajab rõivaid?

See, kui soojas loom suudab end hoida, sõltub tema tõust, suurusest ja vanusest. Koer, kelle karvkate on õhuke, vajab sügisel ja talvel erilist hoolt. Jope suudab hõreda karvkattega väikese koera enestundega imesid teha. Eriti vajavad riideid näiteks chihuahuad, terjerid ja pinšerid.

Suured koerad nagu huskyd ja malamuudid on kohastunud külmade oludega ega vaja rõivaid. Riietega võivad nad lausa üle kuumeneda.

Koerad, kes põevad raskeid haigusi ja kelle immuunsüsteem on seetõttu nõrgenenud, vajavad samuti riideid.

Õige rõiva soetamine

Kõige suuremat tähelepanu tuleb pöörata materjalile. Vill on küll pehme ja soe, aga vajab tihedat pesemist ja tekitab loomal sügelust. Puuvill ja akrüülkangas sobivad loomale paremini.

Enne jope ostu tuleb koer üle mõõta, nii kael, rind kui ka vööümbermõõt. Õige suurusega jope ei lohise mööda maad, ei jää kuhugi kinni ja loom ei vingerda sellest esimesel võimalusel välja.

Jope peaks lõppema vöökohal. Võimaluse korral oleks koer hea poodi kaasa võtta, siis saab kindel olla, et jope on õige suurusega.

Looma tervise huvides võiks jopedelt ja jakkidelt eemaldada lukud ja nööbid, sest teatavasti võib juhtuda, et need neelatakse näiteks mänguhoos lihtsalt alla.

Talve tulek on muidugi suurepärane aeg, et ise õmblema ja kuduma hakata. Alati võib paluda mõnd tragi vanaema või vanatädi, et ta koerale vahva kampsuni või toreda jope õmbleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles