Drooni ründav šimpans kurvastas telemehi, kuid rõõmustas teadlasi

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tushi the chimpanzee, foreground, hits a drone with a stick.
Tushi the chimpanzee, foreground, hits a drone with a stick. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hollandi televisiooni meeskonnale tegi šimpans tõelise ahvitembu, saboteerides Royal Burgersi loomaaias drooni abil ahvipere filmimist. 

Erinevalt telemeestest, kes kasutasid drooni ahvidest lähivõtete tegmiseks, olid loomi uurivad Hollandi teadlased šimpansi teo üle rõõmsad, vahendab The Guardian.

Šimpans võttis peade kohal lendavat drooni nähes kätte pika kaika ning tõmbas selle abil seadme maa peale ning lõi seejärel drooni katki.

Teadlaste sõnul näitas vihase ahvi tegutsemine muljetavaldavat leidlikkust ja etteplaneerimise oskust.

Mitmed šimpansid reageerisid juhi eeskujule, haarates kaikaid ja oksi ning ronisid puudele, mille kohal droon hõljus.

Utrechti Ülikooli professor University Jan van Hooff ütles, et «kaika relvana kasutamine selles kontekstis oli ainulaadne tegevus».  Ta lisas, et see tundus olevat kaalutletud tegevus võtta esmalt vastu otsus ja viia siis droon kohta, kus seda on võimalik rünnata.

Enne drooni löömist ja selle ajal paljastas šimpans Tushi oma hambad, aga ei ilmutanud märke hirmust. See näitab, et tema teod ei olnud reflektoorsed.

Loomaaia šimpanse ei oldud kunagi varem õpetatud kasutama tööriistu, kuid nad olid jälginud inimesi kasutamas erinevaid vahendeid, kirjutasid teadlased ajakirjas Primates.

Varasemad uuringud on näidanud,  et Royal Burgersi loomaaia šimpansid kasutavad kolmeteistkümmet tööriista, eriti kaikaid või keppe, erineval moel. 

Vaata videot sellest, kuidas šimpansitel jaht droonile õnnestus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles