Kuidas sai haruldane roosa delfiin oma värvi?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delfiinil on akvaariumis väga kehvad tingimused.
Delfiinil on akvaariumis väga kehvad tingimused. Foto: AFP / Scanpix

Vahukommiroosa silmikdelfiin Pinky on ainus omalaadne delfiin maailmas, kes üle pika aja lööb sotsiaalmeedias jälle laineid.

Esimest korda märkas roosat delfiini 2007. aastal Louisiana osariigis Calcasieu jões laevakapten Erik Rue. Alabama biotehnoloogia instituudi teadlane Greg Barshi sõnul on tegemist albiino delfiiniga. Sellest annavad märku punakad silmad ja sinakad veresooned kahvatu naha all, kirjutab National Geographic.

Albinism tekib siis, kui rakud, mis peaksid tootma melaniini, seda ei tee. Sellisel juhul on tegemist rakumutatsiooniga. Pinky vanemad võivad teadlaste sõnul välja näha tavalised delfiinid, aga ilmselt oli mõlemal neist muteerunud geen, mis kombineerituna andsid Pinkyle roosa värvi.

Pinky on ligi kaheksa-aastane, ent albinism võib kaasa tuua mitmeid terviseprobleeme. Melaniinipigment kaitseb päikese eest ja mängib olulist rolli nägemise juures. Paljud albiino loomad kannatavad nägemishäirete all.

Barshi sõnul on albiino loomade looduses esinemine väga haruldane.

Teadlaste sõnul peab roosa delfiin paarituma teise albiinoga, et kõik nende pojad oleksid roosad. Kui Pinky paarituks muteerunud geeni kandjaga, on roosade poegade võimalus pooleks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles