Üle 31 aasta nähti maailma üht haruldaseimat molluskit

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paapua Uus-Guinea rand
Paapua Uus-Guinea rand Foto: SCANPIX

Tabamatu loom on merepõhjas ujunud rohkem kui 500 miljonit aastat, aga teda pole nähtud aastast 1984.

Mollusk saadi pildile Paapua Uus-Guinea vetes pärast neli aastat kestnud otsinguid. Loom Allonautilus scrobiculatus on ligi 500 miljonit aastat ringi ujunud, vahendab The Mirror.

Esimest korda nägi teda 1984. aastal Washingtoni ülikooli bioloog Peter Ward. Aastal 2011 seadsid Ward ja tema kolleegid üles sööda ning viskasid selle ligi 152–390 meetri sügavusele vette ning tegevust filmiti 12 tundi.

Juulikuus läbivaadatud leiti filmilindilt siiski molluski liikumine. «Tal on tihe, karvane ja limane koda,» kirjeldas Ward, lisades, et esimest korda nähes olid kõik teadlased hämmingus.

Ward jätkab mereelukate otsimist. «Kardan, et pärast loomade kinnipüüdmist teised saare lähedale enam ei tule,» lisab ta.

«Tegemist võib olla maailma kõige haruldasema loomaga. Me peame kindlaks tegema, kas Allonautilus elab veel kusagil, aga ilma põhjalikult uurimata ei saa me seda niipea kindlaks teha,» räägib teadlane.

Pilte saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles