Miks märg koer haiseb ja kuidas seda ennetada?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koeral võib vees mõnus olla, aga ebameeldiva lõhna vältimiseks tuleb ta kenasti ära kuivatada.
Koeral võib vees mõnus olla, aga ebameeldiva lõhna vältimiseks tuleb ta kenasti ära kuivatada. Foto: SCANPIX

Kuuma ilmaga ei ole midagi paremat kui neljajalgse sõbraga vee ääres mõnuleda, miks aga paljud koerad ebameeldivalt lõhnavad kui nad märjaks saavad?

Paljudel koeratõugudel on karva sees rohkem rasu kui teistel. Naha eritatav rasu ehk sebum kaitseb koera nahka kuivamise eest. Kui koer saab märjaks, tekib rasu ja vee kokkupuutel bakteritele sobilik keskkond, mis toodab ebameeldivat lõhna, vahendab portaal Iheartdogs.

Vältimaks haisu teket, tuleb koera hoolega kuivatada. Tihti ei piisa pelgalt käterätist, sest see ei jõua karva seest tihti nahani, vahel on abi föönist, kuid see ei tohi olla liiga kuum.

Paljud veterinaarid soovitavad koera pesta iga paari nädala tagant. Pesemisel tuleb kindlasti kasutada kvaliteetset šampooni, mille peab hoolikalt välja loputama. Karvade sisse jäänud šampoon põhjustab nahaprobleeme.

Kasulikud nipid

Üks parimaid deodorante on äädikas. See on tugev desinfitseerimisvahend ja loomade peal kasutamiseks täiesti ohutu. Lahjendamiseks tuleb kaks osa vett ja üks osa äädikat panna pihustiga pudelisse ning märjalt ja haisvalt mööblilt lõhn eemaldada.

Teine abivahend on sooda, mis on samuti loomadele ohutu ning aitab vaibalt märja koera lõhna välja saada. Esmalt tuleb vaip tolmuimejaga puhtaks tõmmata, siis sooda peale raputada, lasta kümme minutit mõjuda ning uuesti tolmuimejaga puhastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles