Teadlased räägivad tõe jänestest

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks jänest
Kaks jänest Foto: TopFoto/SCANPIX

Arvatakse, et jänesed muudkui paljunevad ning neil on tohutu arv järeltulijaid, teadlased on avastanud, et füüsiliselt on see võimalik, aga looduses seda ei juhtu.

Ütlus «paljunevad nagu jänesed» ei vasta alati tõele, eriti looduses. Tegelikkuses ähvardab halljänest väljasuremine, kirjutab BBC.

On tõsi, et jänestel on kohastumus palju järglasi toota, halljänes saab aktiivseks juba kolme või nelja kuu vanuselt. Emased jänesed saavad uuesti tiineks jääda pärast pesakonna ilmale toomist. Jänesed saavad palju pesakondi ilmale tuua täpselt senikaua, kui tingimused on soodsad. Looduses jänesed midagi sellist ei tee.

Zooloog Diana Bell viis läbi uurimuse uurimuse, millest selgus, et aastas sündis ühel emasel jänesel 1–10 poega. «Loomad tõesti ei paljune nagu jänesed,» kinnitab Bell.

Põhjuseid on mitmeid: paljunemisele panevad piiri ette päeva pikkus, temperatuur ja toidu kättesaadavus.

Seattle´i lähedal San Juan saarel on pikk-kõrvad aktiivsed kolm kuud ja saavad jänesed kolm pesakonda aastas. Austraalias ja Uus-Meremaal on jänesed aktiivsed kogu aasta ning pesakondi võib olla umbes seitse.

Lisaks elupaikade hävitamisele ja jahtimisele peetakse mujal jäneseid nuhtluseks, tegelikult ähvardab halljänest väljasuremise oht. See on ühelt poolt halb jänestele, teiselt poolt halb loomadele, kellele pikk-kõrvad toiduks on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles