Pühapäeval toimub Palmse mõisas suur hobupäev

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmse mõisas toimuval hobupäeval saab ka vaadata Dina Ellermanni demonstratsioonesinemist koolisõidus
Palmse mõisas toimuval hobupäeval saab ka vaadata Dina Ellermanni demonstratsioonesinemist koolisõidus Foto: Külli Tedre

Teadlikkuse tõstmiseks hobusepidamisest, hobutöödest ning ratsaspordist toimub 26. juulil Palmse mõisas suur hobupäev, mille raames tutvustatakse erinevaid hobustega seotud alasid ja hobuseid. Hobupäeva selgrooks on 21. Eesti raskeveohobuste ülevaatus.

Perepäeva vormis korraldataval üritusel toimuvad esitlused Eesti ohustatud hobusetõugudest, koolisõidu demonstratsioon Eesti meister Dina Ellermanni esituses, takistussõitu ja rakendite võistlus ning hobuste maksimaalveo katse.

Hobutöödest näeb Palmses heinategu, kelguvedu ja palgivedu.

Samuti on võimalik kuulata erinevaid loenguid hobumajandusest hobusepidamiseni välja. Koha peal võib nõu küsida otse asjatundjatelt, toimuvad praktilised töötoad ning soetada saab hobuvarustust ja erialakirjandust.

Hobupäeva ajal on avatud on ka Palmse mõisakompleks ning kuulata saab Heiki Mätliku kontserte. Lastel on võimalik teha ponisõitu. 

„Mina olen oma esimese palga teeninud peale viiendat klassi suvevaheajal hobusega Einmanni mõisaparki koristades. Hobusel lähevad alati „käigud sisse“ ja õli ei tilgu. Kui miskit pudeneb, on see puhas väetis. Ehk otsustab nii mõnigi pere hobupäevalt koju minnes, et hobune võiks olla nende talus uus abimees ja pereliige,“ rääkis keskkonnaminister Marko Pomerants.

Eesti Hobumajanduse Liidu looja Marti Hääli sõnul on hobumajanduse potentsiaal täna küll teistsugune kui pea sajand tagasi, kuid mitte sugugi väiksem ega vähem tähtis. „Hobune liidab endas erinevaid maamajanduse valdkondi: aretus, kasvatus, ratsastamine, söötade ja varustuse tootmine ning keskkonnahoid. Hobumajanduse näol on tegemist märkimisväärse majandusharuga, mis pakub töökohti maal ja panustab järjest enam ka riigituludesse,“ sõnas Hääl.

Hobupäeva korraldavad Keskkonnaamet, SA Virumaa Muuseumid, Eesti Hobusekasvatajate Selts, Eesti Ratsaspordi Liit, Eesti Hobumajanduse Liit ja Lahemaa Hobuklubi.

Hobupäeva kava saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles