Loomaaia lood: Bronxi loomaaed New Yorgis ja USA Rahvusloomaaed Washingtonis

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bronxi loomaaia gorillad Gongo gorillade metsas.
Bronxi loomaaia gorillad Gongo gorillade metsas. Foto: Julie Larsen Maher/AP/Scanpix

Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal rääkis Vikerraadio saates Loomaaia lood kahest Ameerika Ühendriikides asuvast loomaaiast: Bronxist New Yorgis ning USA Rahvusloomaaiast Washingtonis.

Üle-eelmisel sajandil avatud Bronxi loomaaed on New Yorgis asuvast viiest loomaaiast kõige suurem ja tegusam. Laias maailmas kogus loomaaed tuntust, kui aastal 2011 lasi jalga mürgine kobra. Õnneks ei jõudnud roomaja siiski majast välja. Kobra kättesaamiseks raputati seinaäärtele jahu, vaatamaks, kus põgenik liikus. Selgus, et kobra oli end palmipuu potis peitnud.

Ekspositsioonidest toob Mati Kaal välja Aafrika tasandike ekspositsioon, kus võib vaadata avamaa loomi, liha- ja rohusööjaid. Põnevaimaks asukaks peab Kaal Aafrika metsikut koera e hüäänkoera, kes on kõige kollektiivsema eluviisi ja küttimismaneeriga koerlane kogu maailmas.

Madagaskari ekspositsioon on unikaalne, sest kolmveerand kõigist loomadest on ainulaadsed ning neid leidub teistes loomaaedades vähe või peaaegu üldse mitte. Bronxis on neile loodud just sellised võimalused, et asukad tunneks end nagu päris Madagaskaril.

Džunglimaailma ekspositsioonis on vihmametsa asukaid 700–800. Mati Kaalu sõnul hävib iga minutiga 61 hektarit vihmametsa, mida on alles jäänud vaid kolmel mandril ja mida võiks nimetada kogu maailma kopsudeks. «Inimkonda võib ühel hetkel tabada kopsupuudulikkus,» tõdeb Kaal kurvalt. Kui eestlastele ei valmista loomaaias jalutamine probleeme, siis Ameerikas on loomaaias jalutavad inimesed siiski haruldus. Paljude transpordivahendite kõrval saab muuhulgas sõita metsiku Aasia monorelsiga, mille teekonna pikkus peaaegu kolm kilomeetrit.

USA Rahvusloomaaed Washingtonis on kõigile külastajatele tasuta ning lisaks loomaaiale on liigikaitsega tegutseva insititutsiooniga. Rahvusloomaaial on 66 hektarit linnaloomaaeda ning kaugemal Front Royali liigikaitse instituut, kus uuritakse looma- ja taimeriigi asukaid, sinna külastajaid ei lubata.

Rahvusloomaaed on endale koondanud palju haruldasi ja väljasurevaid liike. Uhked ollakse hiidpandade üle, mida institutsioonis lisaks uurimisele ka paljundatakse.

Pisiimetajate maja ekspositsioonis toob Mati Kaal välja paljude liikide seast Ameerika liigikaitse lipulaeva – mustjalg tuhkru, kes võiks olla lähedane meie euroopa naaritsale.

Teise suure ekspositsioonina asub loomaaias inimahvide maja, mille vana hoone on ehitatud orangutanidele mõttekojaks. Kuna orangutanid ei kasuta jalgu muuks kui kontrollimaks, kas oksad kannavad, on uue ja vana maja vahele ehitatud liinid. Ligi kümne meetri kõrgusel on orangutanidel võimalik mööda trosse külastajate peade kohal ringi hõljuda, kusjuures isane orangutan võib kaaluda paarsada kilo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles