Arvamusfestivalil arutatakse loomade õigusi

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer Arvamusfestivalil
Koer Arvamusfestivalil Foto: Sven Tupits

15. augustil arutletakse Paides Arvamusfestivalil selle üle, kuidas peaksime ühiskonda ja oma mõttemaailma muutma, et ka loomadel oleks hea.

MTÜ Loomus juhataja Kadri Tapersoni sõnul on mõtlevad inimesed saanud aru, et loomad on tundlikud olendid, kellel on samuti soovid-tunded ning võime kurbust ja rõõmu tunda. Eestis kogub järjest enam populaarsust loomasõbralik tarbimine, meil on palju loomadega tegelevaid ja heaolu edendavaid organisatsioone ning seetõttu tekkis vajadus teemat arutada ka Arvamusfestivalil.

Tapersoni sõnul leidub aga neid, kel küll teadmised selle kõige kohta olemas, aga sellega kooskõlas ei käi. Ta küsib, miks hoolime koertest-kassidest, hobustest-elevantidest, aga mitte sigadest ja lehmadest, kes ei erine lemmikutest kuigivõrd. Miks on osad loomad nähtamatud ning millal ja kas see kunagi muutub?

Teemad on suunatud kõigile, kes huvi tunnevad ja kes tahavad diskussiooni teemadel, mis puudutab kõiki meid, sest enamik puutub loomadega kokku iga päev, ka tarbimise läbi. Taperson kutsub kuulama inimesi, kes ei karda mugavustsoonist korrakski välja tulla.

Kuulama on oodatud loomasõbrad ja ka need, kes võib-olla nii väga loomadest ei hooligi, aga tahaksid teada, miks loomaõiguste teema on endiselt nii aktuaalne. Tapersoni sõnul loodetakse pakkuda kuulajatele-kaasaelajatele pilti sellest, kui lai on loomade temaatika ja kui palju on erinevaid seisukohti.

Arvamusfestivali loomaõiguste teemapaneelis osalevad zooloog Aleksei Turovski, keskkonnaeetik Mattias Turovski, Loomuse juhataja Kadri Taperson, Eesti Vegan Seltsi juhatuse liige Minna Toots ja liikumise Loomade Nimel esindaja Regly Johanson.

Arvamusfestivali kommunikatsioonijuht Liis Kängsepp sõnab, et ka sel aastal on festivalile oodatud hästi käituvad lemmikloomad. «Arvamusfestival oli meie teada päris esimene, kes 2013. aastal oma ametlikus kommunikatsioonis loomi kaasas ja meil pole plaanis seda poliitikat muuta!»

Tänavu on plaanis Vallimäele teha koerteparkla, et lemmikud saaksid festivalimelust puhata. Sarnane parkla oli eelmiselgi aastal.

Arvamusfestival 2015 toimub 14.–15. augustil Paides, loomade arutelu «Loomade õigused inimkeskses ühiskonnas» peetakse 15. augustil 15.30–17.00 festivali väärtuste alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles