Mida peaks teadma koerte gripist?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otsasõidu korral tuleks vigastatud loom viia kiiresti veterinaari juurde.
Otsasõidu korral tuleks vigastatud loom viia kiiresti veterinaari juurde. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides on puhkenud koerte gripp, mis millesse võivad nakatuda ka kassid.

CNN-i andmetel on gripipuhang viimastel kuudel tuure kogunud. Aprillis haigestus 10 000 koera, Atlanta osariigis on uusi juhtumeid olnud 55. Koerte grippi põhjustavad kaks viirust: A H3N8 ning A H3N2.

Loomaarstid soovitavad loobuda parkides jalutamisest ning kohtadest, kus haiged loomad kohtuda võiks. Viirus on eriti ohtlik kennelites ning varjupaikades, kus koeri hoitakse puurides või kinnistes ruumides. Soovitatav pole koeraga reisimine ja näitustel käimine.

Koeragripp sai alguse Ühendriikides avastatud viirusest H3N2, mis lisaks koertele võib esineda ka kassidel, viimaste juhtumitest anti USA-s teada aprillis. Viirus H3N8 levis alguses hobuste seas, ent levis edasi koertele, esimestest haigestunud koertest anti teada juba aastal 2004.

Sümptomid

Nagu inimestegi puhul, on koeragripile omane tatine nina, isutus ja palavik. Palavik võib tõusta 40–41 kraadi vahele. William Campbell, kelle koer on haigestunud, sõnas, et koeral võib haigus küll olla, aga ta ei pruugi seda välja näidata.

Ravi

Loomaarstid sõnul kindlat ravi veel pole, sest tegemist on viirushaigusega. Koertele antakse immuunsüsteemi tugevdavaid preparaate ning bakteriaalseid nakkusi ravitakse antibiootikumidega. Vaktsiin on Ühendriikides küll olemas, aga ainult H3N8 viirusele. Siiani on teadmata, kas vaktsiin aitab ennetada ka uusima viiruse – H3N2 – levikut.

Eesti Maaülikooli väikeloomakliiniku peaaarsti Andžela Lehtla sõnul on tegemist nakkushaigusega ning kuna inimeste ja loomade liikumine on tunduvalt suurenenud, ei saa välistada nakatumist ja haiguse levikut ka Eestisse. Siiani pole Lehtla sõnul kolleegidel aga viirustega H3N8 ja H3N2 veel kokkupuudet olnud. 

Loomaarsti sõnul võib gripile sarnaseid tunnuseid põhjustada ka koerte nakkav köha, mille tekitajaks on nii viirused kui ka bakterid, ent tavaliselt surma ega rasket haigestumist ei põhjusta. Kasside puhul toob Lehtla välja herpes- ja kalitsiviirusinfektsiooni ning mittenakkavad hingamisteede- või südamehaigused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles